22 Jul 2019

Tea from Assam class 10 ncert solutions

Tea from Assam class 10 ncert solutions

Tea from Assam class 10 ncert solutions

Tea from Assam class 10 ncert solutions : Tea from Assam is a chapter from the class 10 NCERT English text-book First Flight. Tea from Assam is written by Arup Dutta. Here, you'll get to read about Tea from Assam class 10 ncert solutions.

The lesson tea from Assam is about two friends, Pranjol and Rajvir studying in Delhi, Both are travelling to Pranjol’s hometown in Upper Assam. Assam is known as the ‘tea country’. It has the largest concentration of tea garden in the world. During their journey Rajvir tells Pranjol about the various ‘legends’ that are related to the discovery of tea.


Tea from Assam class 10 NCERT questions answers

Here in this post you'll get to read topics related to the lesson Tea from Assam as mentioned below.
1. Summary
2. Short questions answers
3. Extra questions answers
4. Important questions answers





Tea from Assam class 10 NCERT summary

Pranjol and Ravir is classmate at school in Delhi. Pranjol invited Rajvir and they were visiting Pranjol's home in Assam by train. Rajvir was buay looking at the beautiful scenery and greenery outside the train. There is soft paddy and sea of tea bushes as far as the eye could see. Assam has the largest concentration of tea plantation in the world. The chinese are said to have discovered tea. Rajvir mentioned two legends related to the discovery of tea. Tea was first drunk in China as far back as 2700 B.C. Tea came to Europe in the sixteenth century. Pranjol's father managed Dhekiabari tea garden. The best tea produced during May to July.


Tea from Assam class 10 short questions answers

Q1. Who is the author of the lesson Tea from Assam ? 
Ans: The author of the lesson Tea from Assam is Arup Dutta.

Q2. Who is Pranjol ? 
Ans: Pranjol is a youngster from Assam.

Q3. Who is Rajvir ? 
Ans: Rajvir is a classmate of Pranjol at a school in Delhi.

Q4. Which tea estate / garden is managed by Pranjol's father ? 
Ans: Pranjol's father is the manager of Dhekiabari tea estate in Upper Assam.

Q5. What was the vendor calling in a high pitched voice ? 
Ans: The vendor calling out Chai garam in a high pitched voice.

Q6. How many cups of tea are drunk throughout the world ? 
Ans: Over eighty crore cups of tea are drunk through out the world.

Q7. What did Rajvir saw out side the train ? 
Ans: Rajvir saw green and green everywhere out side the train.

Q8. Who was an ardent fan of detective books ? 
Ans: Rajvir was an ardent fan of detective books

Q9. Which state has the largest concentration of tea garden in the world ? 
Ans: Assam has the largest concentration of tea garden in the world.

Q10. Who discover tea ? 
Ans: No one really knows who discovered tea.

Q11. Where and when tea was first drunk ? 
Ans: Tea was first drunk in China as far back as 2700 B.C.

Q12. When did tea came to Europe ? 
Ans: Tea came to Europe only in the sixteenth Century.

Q13. What are the words that originated from Chinese ? 
Ans: Chai and Chini are the words originated from Chinese.

Q14. Where tea is drunk more as medicine than beverage ? 
Ans: In Europe tea is drunk more as medicine than beverage.

Q15. Where did the boys get off ? 
Ans: In Mariyani junction the boys got off.

Q16. Who was Pranjol's father ? 
Ans: Pranjol's father is the manager of Dhekiabari tea estate.

Q17. What were the groups of tea pluckers doing ? 
Ans: The groups of tea pluckers were plucking newly sprouted tea leaves.

Q18. When does the best tea yields ? 
Ans: The best tea yields during the second sprouting period May to July.

Q19. What is the second flush or sprouting period ? 
Ans: The second sprouting period is between May to July.


Tea from Assam class 10 extra questions answers

Q1. Where were Rajvir and Pranj going and why ? 
Ans: Rajvir and Pranjol were going to Assam by train. as Pranjol had invited Rajvir to spend summer vacation. So Rajvir and Pranjol visiting Pranjol's home in Upper Assam.

Q2. What did Rajvir see while looking outside from the train ? 
Ans: Rajvir saw much greenery while looking outside from train. He was amazed to see the soft green paddy fields and tea bushes. It was green and green everywhere. It was a magnificent view.

Q3. In what ways is China related to tea ? 
Ans: Tea was first drunk in China. In fact words chai and chini are chinese. There is a legend about the discovery of tea. The legend is on a Chinese emperor.

Q4. Why did Pranjol's father say that Rajvir had done his homework before visiting Assam ? 
Ans: Rajvir was excited about visiting tea garden and thus, he studied a lot about it before visiting the tea garden and shared his knowledge. Thus, Pranjol's father said that Rajvir had already done his homework before visiting Assam.

Also read: 

Tea from Assam class 10 important questions answers

Q1. Describe the Chinese legend about the discovery of tea ? 
Ans: The Chinese legend was on a Chinese emperor who always boiled water before drinking it, one day suddenly a few leaves twigs fell into hot water giving it a delicious flavour, it is said that these were tea leaves.

Q2. Describe the Indian legend about the discovery of tea ? 
Ans: The Indian legend was on Bodhidharma an ancient Boddhist ascetic who cut off his eyelids during meditation because he felt sleepy. Ten tea plants grew out of these eyelids and when the leaves of these plants put in hot water and drank that banished his sleep.

Q3. Describe the magnificent view seen by Rajvir on his way ? 
Ans: Against the backdrop of deensely wooded hills a sea of tea bushes stretched as far as the eye could sea. Dwarfing the tiny tea plants were tall and sturdy shade trees. The orderly rows of tea bushes were busily moving like doll like figure.

Q4. Describe the scene of the on the both sides of the gravel road ? 
Or
Describe the view of the Dhekiabari tea garden ? 
Ans: On the both sides of the gravel road there were acre upon acre of tea bushes, all are neatly pruned to the same height. Groups of tea pluckers wearing plastic apron and bamboo baskets on their back were plucking newly sprouted tea leaves.

Q5. What more did Rajvir tell Pranjol about tea ? 
Ans: Rajvir told Pranjol that over eighty crore cups of are drunk everyday through out the world. He mentioned two legends related to the discovery of tea. He also added tea was first drunk in China as far back as 2700 BC, tea came to Europe only in the sixteenth century and more drunk as medicine and the best tea yields during the second sprouting period from May to July.

No comments:

Post a comment

Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.