12 Mar 2020

Fire and ice class 10 ncert solution

Fire and ice class 10 ncert solution
Fire and ice class 10 ncert solution

Fire and ice class 10 ncert solution : Fire and Ice is a poem from class 10 NCERT English textbook First Flight. The poem Fire and Ice is composed by poet Robert Frost. Here you'll get NCERT solutions of the poem Fire and Ice. 

The central idea of the poem Fire and Ice revolves is that only love, equality, mutual understanding and sympathy for one and all can help in establishing peace on the earth. Poet mentions that both fire and ice can bring probable end to this world.


Fire and Ice class 10 NCERT questions answers

Here, in this post you'll get to read about
• Fire and Ice poem explanation
• Summary
• Poetic device
• Text book questions answers
• Short questions answers
• Long questions answers
• Important questions answers



Fire and Ice poem explanation

• Stanza 1:

Some say the world will end in fore
Some say in ice, 
From what I've tasted od desire
I hold with these who favour fire. 

Explanation :The poet is analysing about the end of the world. Poem deals with the two possible causes for the end of the world. He considers the age-old question of whether the world will end in fire or in ice. Both the two reason contrast each other and equally opposite to each other. On one side of the debate are those people who are in favour of fire. They believe that it will be the heat and the passion, which will lead the favour of ice and feel that it will be the ice which will freeze the world.

Poet, Frost is providing a powerful statement on the subject of greed and jealousy. He is saying that above anything else, even hatred is most likely to lead the world towards its destruction.

• Stanza 2

But if it had to perish twice
I think, I know enough of hate
To say that for destruction ice
Is also great
And would suffice. 

Explanation:  Poet Robert Frost is very much sure of the destruction of the humanity. He first talks about the destruction caused by fire and in case this fails then ice will end humanity one day. The power of hate, which is symbolised in the poem by ice. Hate, according to the speaker, is just as powerful as desire. While desire consumes, quickly, hate is just as great and powerful. Infact, by ending the poem with the concept of hate.
Poet Frost directs the reader to the shy yet restrained devastation that hate can produce. Hate can occur and linger in people's minds and hearts for years, sometimes even lifetimes. Hate is presented as having the ability to lead to the destruction of the world if it were to happen for a second time. Again providing a powerful warning against this human misunderstanding.


Fire and Ice poem Poetic devices 

Alliteration Repetition of initial consonant sounds in the same line.
• Some say the world will end in fire
• Some say in ice.

I hold with those who favour fire

Paradox A true statement but which seems untrue.
• But if it had to perish twice

Symbolism
• Fire - a symbol for desire
• Ice - a symbol for hate

Imaginary  A figure of speech where an object, person or situation has another meaning other than its literal meaning

Fire and Ice carry connotations
• Fire elicits the feeling of heat and light, but also burning and pain.
• Ice elicits the feeling of coldness, but also indifference and intilerance

Rhyme Scheme
• abaabcbcb


Fire and Ice poem short summary

Fire and Ice is a short poem in which poet Robert Frost advocates the familiar question about the fate of the world, wondering if it is more likely to be destroyed by fire or ice.

Poet says people are on both sides of the debate, Poet provides his personal take on the question of the end of the world.

The narrator first concludes that the world must end in fire after considering his personal experience with desire and passion, the emotions of fire. Yet, after considering his experience with “ice,” or hatred, the Poet acknowledges that ice would be equally destructive.

So, the fire of evil desires and ice of wicked hatred are the two contradictory opinions presented in the poem Fire and Ice by Robert Frost.



Fire and Ice textbook questions answers

Q1. There are many ideas about how the world will end, Do you think the world will end some day ? Have you ever thought what would happen if the sun gets so hot that it 'bursts' or grows colder and colder ? 
Ans: There are definitely many ideas about how the world will end. I do believe that the world will end some day as anything that has a beginning will have an end. This stands true for the world also. If the sun got so hot that it burst, the whole of the earth would destroy immediately as no part of the earth can bear the heat of that intensity. But if the sun grew colder and colder, everything will come to an end as without sunlight, life will end.

Q2. For Frost, what do fire and ice stand for ? Here are some ideas
 Greed       avarice        cruelty           lust  
conflict      fury       intolerance        rigidity   
insensitivity   coldness   indifference    hatred
Ans: Fire stands for greed, avarice, lust, conflict and fury. Ice stands for cruelty, intolerance, rigidity, insensitivity, coldness, indifference and hatred.

Q3. What is the rhyme scheme of the poem ? How does it help in bringing out the contrasting ideas in the poem ? 
Ans: The rhyme scheme of the poem is - a b a a b c b c b

This rhyme scheme helps in bringing out the contrasting ideas of fire and ice presented in the poem. The poet mentions that both fire and ice are probable ends of this world. He talks about how fire represents desire and can therefore bring an end to the world.

Frost also mentions ice in between to symbolise that the coldness and indifference towards one another will be enough to end the world. In the second stanza, he says that he knows of enough hate in the world to be sure that even destruction through ice would be sufficient to bring about the end of the world.



Fire and Ice short questions answers

Q1. For Frost what do fire and ice stand for ? 
Ans: The world fire stands fore greed. It indicates all types of desire and lust. In today's world, mankind's greed is endangering the very existence of the planet earth. The word ice indicates hatred and indifference which is as cold as ice. Cold indifference and hate can be equally destructive.

Q2. Why does the poet hold with those who favour fire ? 
Ans: The poet takes side of those who believe that the world will be destroyed by fire. Frost connects fire with desire. According to the poet, greed can bring quick end. The fact that he has had personal experience with desire leads him to first conclude that the world will end by fire.

Q3. But if had to perish twice, How will the world perish twice ? 
Ans: According to the poet, the world will end due to the fire, which symbolises greed. But if the world had to end twice then it will be due to the hatred symbolised by ice. The poet feels that there is enough hatred in the world that is spreading among the people. This hatred will end the world one day.

Q4. How has Frost brought out the contrasting ideas in the poem ? 
Ans: Desire moves us in hot pursuit of something, hence it is compared with fire. Hatred makes us cold towards other's feelings. The coldness of ice can numb our senses. Similarly, the coldness of our hearts can numb our kindness. That is why hatred has been compared with ice.

Q5. How has Robert Frost caution the common man ? 
Ans: Man is selfish, greedy, lastful, indifferent and hateful. Robert Frost cautions the common man and says that he should not forget the bitter reality that everything in this world is transitory and death is unstopable.

Q6. Write the sum and substances of the poem Fire and Ice . 
Ans: The crystal clear message that the poet is trying to give is that nothing in this world is eternal. The poet first concludes that the world must end in fire after considering his personal experience with desire and passion. But at the same time ice or hatred can also bring total destruction of this world. We should not forget this supreme reality and keep ourselves above all selfish matters.


Fire and Ice long questions answers

Q1. The poem fire and ice carries with it very deep thematic ideas. Elaborate on these darkest traits of humanity. 
Ans: Frost presents the two of the darkest traits of humanity, the capacity to hate and the capacity to be consumed by greed. Of the two he attributes the greater of the two evils, is desire. In giving desire the foremost position with regard to the destruction of the world. Frost is providing a powerful statement on the subject of greed and jealously, saying that above all else, greed is the trait of humanity that is most likely to lead to its demise. Greed represents the greatest problem that attributes to the cause of the war. Frost the attributes hatred with the same capacity to do harm. However, he lessens the relative importance of hatred but still presents it as having the ability to lead to the destruction of the world if it were to happen for a second time.

Q2. The poet presents two reasons which will lead to the destruction of the humanity. What values do you garner from the two possible causes provided by him ? 
Ans: The poet provides and deals with two possible causes for the end of the world. He points more towards the emotional and sentimental side of the issue. As for him, fire denotes deep passion and burning desire, while ice is highlighted for its icy cold and hatred side of the emotions.

He favours both the arguments and says that either the deep burning passion or the cold hatred and jealousy factor will push the people to walk on the path of destruction. The poet is sure of this destruction of humanity.

He first talks about the destruction because of fire and in case this fails, then ice will end the world. The love that people have for one another will turn into hatred. In race of climbing up and outdo one another, people will tend to hate each other. These negative emotions will become so strong that it will surpass all the love and lead to the destruction of humanity.


Fire and Ice important questions answers

Q1. Write down the two different views about the end of the world. CBSE 2012 
Ans: There is a debate that is going on about the end of the world. People say that the world will end in fire or in ice. The world is transitory, nothing is permanent in this universe.

Q2. Which age old question does the poem revolves around ? CBSE 2013 
Ans: The poem revolves around the age old question of whether the world will end in fire or in ice. This is similar to another age old question, whether it would be preferable to freeze to death or burn to death. The poet determines that either option would achieve its purpose sufficiently well.

Q3. To say that for destruction ice is also great for the poet, what does ice stand for ? How is it sufficient to bring question ? CBSE 2014 
Ans: Ice symbolises hatred. Hate is just as powerful as greed. While greed consumes quickly, hate can occur and stay in people's minds and hearts for years and sometimes even lifetimes. Hate consumes the hater perhaps even more than the person or group hated and it can ruin lives. Hate can, thus, be very destructive and sufficient to bring destruction.

Q4. Briefly write about the ideas about how the world will end. CBSE 2016 
Ans: The world will end as a direct result of either fire or ice. Some scientists believed that the world would be destroyed from its fiery core, while others were convinced that the coming ice age would destroy all living things on the Earth's surface. Poet Frost introduces a more emotional side, associating desire with fire and hatred with ice. The poem, thus, does not allow for any other opinions in the black and white debate between fire and ice.

Q5. Discuss how extreme behaviour can hasten the end of the world with respect to fire and ice. CBSE 2013 
Ans: Fire symbolises desire and Ice symbolises hatred. Desire is a kind of intensive love or want that focuses people on getting and possessing and acquiring. Our society is full of people who spend their lives working to get a bigger and better luxury lives. The power of hate, which is symbolised by ice, is just as great as desire. While desire consumes quickly, hate produces shy yet restrained devastation. For instance, hate is the root cause of racism and war. It can linger in people's mind for lifetimes.

Q6. How will the world end ? Support your answer with scientific explanation. CBSE 2014 
Ans: According to the scientists, the two reasons for the destruction of the world will be either fiery core or the ice age.

Some scientist believed that the world would be destroyed from its fiery core, while others were convinced that a coming ice age would destroy all living things on the earth's surface. In other words, either the deep heat or fire under the earth beds will lead to natural calamities like volcano, eruptions, earthquakes and tsunamis which will one day end the world, or the melting of ice from the snowy mountains due to global warming will shrink the world. As a result, one day the entire world will die of the icy water. Poet, tries to warn people against the two greatest problems being faced by humanity and the consequences of human vices with an increased effectiveness.

2 comments:

Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.