2 Jul 2020

A visit to Kaziranga and Sivsagar class 9 questions answers

A visit to Kaziranga and Sivsagar class 9 questions answers

A visit to Kaziranga and Sivsagar class 9 questions answers

A visit to Kaziranga and Sivsagar class 9 questions answers : A visit to Kaziranga and Sivasagar is lesson no 12 from class 10 English NCERT main textbook Beehive. Here you'll get A visit to Kaziranga and Sivsagar class 9 questions answers. 


A visit to Kaziranga and Sivsagar class 9 summary

A visit to Kaziranga and Sivsagar class 9 questions answers
Sivsagar : image used for information purpose


The summary of the lesson 'A visit to Kaziranga and Sivasagar" is about journey of two children. The writer narrates how two children travel with their parents to Kaziranga National Park and Sivsagar, a place of historical importance.

Lohit and Trishna went to Kaziranga and Sivsagar with their parents durinh their school vacation. Both of them were very delighted to enjoy the beauty of Kaziranga. They visited all the historical sites of Sivsagar including all the ponds, temples, ancient moidam, the Rang ghar and the Talatal ghar.

They also visit the Kaziranga National Park, their parents explained about the facts related to all these.Both of them were very happy to visit the place and see its beauty.



A visit to Kaziranga and Sivsagar class 9 questions answers
Image used for information purpose only


A visit to Kaziranga and Sivsagar class 9 textbook questions answers

Thinking about the text

I. Choose the right answer:

(i) When something is conserved, it is preserved / destroyed. 
Ans: When something is conserved, it is preserved.

(ii) Herbivorous animals eat, flesh / grass. 
Ans: Herbivorous animals eat grass.

(iii) When you excavate, you dig out / cover up something. 
Ans: When you excavate, you dig out.

(iv) When you visit a historical site, you see new / old monuments. 
Ans: When you visit a historical site, you see old monuments

(v) When you play an indigeneous game, it is a foreign / local game. 
Ans: When you play an indigeneous game, it is a local game.


II. Answer these questions in one or two short sentences:
Q1. Why did the children wake up early in the morning ? 
Ans: Lohit and Trisha / The children got up early in the morning because their parents would be taking them to Sivsagar.

Q2. Why is Assam unique ? 
Ans: Assam is unique because of its tea garden, ancient temples, national park, historical monuments and many more things.

Q3. What is a national park ? 
Ans: A national park is a place which is used for conservation purposes.

Q4. When was Kaziranga designated as a National park ? 
Ans: The Kaziranga was designated as a National park in 1974.

Q5. What is the full form of UNESCO ? 
Ans: The full form of UNESCO is United Nations Educational Scientific and Cultural Organisation.

Q6. Why was Kaziranga game sanctuary renamed the Kaziranga wild life sanctuary ? 
Ans: Kaziranga game sanctuary was renamed the Kaziranga wild life sanctuary because 'game' means animals hunting of animals. Inorder to protect and conserve animals the Kaziranga was renamed as the Kaziranga wild life sanctuary.


A visit to Kaziranga and Sivsagar class 9 questions answers



Q7. What does the rhinocerous eat ? 
Ans: The rhinocerous are harbivorous animals, they eat grass, leaves, water plants.

Q8. "On their way to Sivsagar, they crossed a stone bridge", What is the name of this bridge ? 
Ans: The name of the stone bridge is " Namdang Stone bridge".

Q9. Name the three temples built on the bank of the Sivsagar Tank. 
Ans: The name of three temples built on the bank of the Sivsagar Tank are the Shiva Dol, the Vishnu Dol and the Devi Dol.

Q10. Who built the Rang ghar ? 
Ans: The Rang ghar was built by King Pramatta Singha.

III. Fill in the blanks :
Q1. Well, in 1904------visited Kaziranga.
Q2. The Namdang Stone bridge was built by the Ahom King--------  .
Q3. Siu - ka - Pha made -------- his first capital.
Ans:
1. Mary Curzon
2. Rudra Singha in 1703
3. Charaideo


Also read: 

IV. Answer these questions in a short paragraph :


A visit to Kaziranga and Sivsagar class 9 questions answers
Image used for information purpose only

Q1. Write briefly the history of Kaziranga as a protected area. 
Ans: In 1904, Mary Curzon, the wife of Lord Curzon, the viceroy of India visited Kaziranga. Mary Curzon heard that the Kaziranga was famous for rhino, but she could not find a single rhino there. So she requested her husband to take immediate measures to protect the rhinos. In 1905, the Kaziranga Reserve forest was created and in 1916 it was named as Kaziranga game sanctuary. Then visitor are allowed to enter in the park and hunting was strictly prohibited. In 1950 it was renamed as the Kaziranga wild life sanctuary by P.D. Stracey and in 1974 it was designated as a National Park.


Q2. Write a short note on Talatal ghar. 
Ans: Talatal ghar is a historical monument, it has four storeys above the ground and three storeys below the ground. There were two secret tunnels inside the Talatal ghar, one is 16 km long led to Gargaon Palace and other is 3 km long led to the Dikhow river.

Q3. Write a note on Charaideo Maidam. 
Ans: Charaideo Maidam is a burial ground for the Ahom kings and nobles. It is 22km away from Sivsagar town, the founder of the Ahom dynasty Siu - Ka - Pha made charaideo his first capital. The Ahom believed Charaideo Maidam to be the home to their ancestral gods. The maidam has tomb like the pyramids in Egypt.


A visit to Kaziranga and Sivsagar class 9 questions answers






Thinking about language :

I. Change the following sentences from direct to indirect speech. 

Q1. "Do you know Kaziranga is a World Heritage site ?" their father said. 
Ans: Their father asked them whether they knew Kaziranga was a World Heritage site. 

Q2. "On our way we can stay for a night in Kaziranga" their mother suggested. 
Ans: Their mother suggested that they could stay for a night in Kaziranga. 

Q3. "Can we go to see the rhino now ?" Lohit asked. 
Ans: Lohit asked whether they could go to see the rhino then. 

Q4. "I wish there was really a sagar here !" Lohit said. 
Ans: Lohit said that he wished there had been really a sagar. 


II. Here are some sentences from the piece. Choose the words from the brackets which can be substituted for the italicised words in the sentence. 

Q1. They checked in at a hotel that had a large compound. (registered, corrected) 
Ans: They registered in at a hotel that had a large compound. 

Q2. She requested her husband to take measures immediately to protect the rhinos. (take steps, calculate) 
Ans: She requested her husband to take steps immediately to protect the rhinos. 

Q3. Further in, they spotted a deer. (dotted, saw) 
Ans: Further in, they saw a deer. 

Q4. In the heart of the town was the Sivasagar Tank. (centre of, mind of) 
Ans: In the centre of the town was the Sivasagar Tank.

Q5. The maidams have tomb vaults just like the pyramids in Egypt. (burial chambers, jumps) 
Ans: The burial chambers have tomb vaults just like the pyramids in Egypt. 


III. Verbs of reporting are used to order, report statements, thoughts, intentions, questions, apologies, requests and so on. 

Underline the verbs of reporting in the following sentences. 

Q1. Their father had explained to them, "This bridge is named after the Ahom General Kolia Bhomora Phukan."
Ans: Their father had explained to them, "This bridge is named after the Ahom General Kolia Bhomora Phukan."

Q2. "What's there to see in Sivasagar ? Let's go to uncle's house in Tezpur instead." Lohit pleaded. 
Ans: "What's there to see in Sivasagar ? Let's go to uncle's house in Tezpur instead." Lohit pleaded. 

Q3. "On our way we can stay for a night in Kaziranga." their mother suggested. 
Ans: "On our way we can stay for a night in Kaziranga." their mother suggested

Q4. "Can we go to see the rhino now ?" Lohit asked. 
Ans: "Can we go to see the rhino now ?" Lohit asked. 

Q5. "Look, look", Lohit shouted excitedly, " there's a rhino."
Ans: "Look, look", Lohit shouted excitedly, " there's a rhino."

Q6. "Wow !" Trisha exclaimed, looking through the binocular. "There's another rhino in the water."
Ans: "Wow !" Trisha exclaimed, looking through the binocular. "There's another rhino in the water."

Q7. "I will take you to Charaideo," said their father. 
Ans: "I will take you to Charaideo," said their father. 




41 comments:

  1. Thank you very much for giving the answers..🤗

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. You are most welcome, Enjoy reading, happy learning

      Delete
  3. Replies
    1. You are most welcome, Enjoy reading, happy learning

      Delete
  4. Replies
    1. You are most welcome, Enjoy reading, happy learning

      Delete
  5. But can you give the below answer

    ReplyDelete
  6. Thank you for answer sir, it is most helpful ☆

    ReplyDelete
    Replies
    1. You are most welcome, Enjoy reading, happy learning

      Delete
  7. Replies
    1. You are most welcome, Enjoy reading, happy learning

      Delete
  8. thank you sir your help is much appreciated !

    ReplyDelete
    Replies
    1. You are most welcome, Enjoy reading, happy learning

      Delete
  9. It is too helpful for the student of class 9 my child had found the answer from here thank for the answer

    ReplyDelete
  10. Very very thnks diganta sir

    ReplyDelete
  11. Please write the 'Thinking about langauge part also'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thankyou very much for your valuable suggestion.

      It's done, please check.

      Delete
  12. What about writing and speaking part answers. Can u plz help me to get those answers.

    ReplyDelete
  13. thnk you so much sir for helping us

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. You are most welcome
      Enjoy reading... Happy learning

      Delete

Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.