4 Jul 2020

The Lake Isle of Innisfree class 9 questions answers

The Lake Isle of Innisfree class 9 questions answers

The Lake Isle of Innisfree class 9 questions answers

The Lake Isle of Innisfree class 9 questions answers: The Lake Isle of Innisfree is a poem from class 9 NCERT English main text-book Beehive, This poem is written by poet  William Butler Yeats.



The Lake Isle of Innisfree class 9 summary

In this poem, The Lake Isle of Innisfree, the  poet describe Innisfree as a place of full of natural beauty and peace. The poet want to leave this materialistic world and go to Innisfree. There he wants to make a small cabin with clay and wattles to stay there alone.  The poet wish to plants nine rows of beans and grow honeybees and live alone there.

The poet knows that peace will not come instantly. He finds peace in the veils of morning on the singing of crickets. There after he expresses his desire to enjoy the midnight glimmer. The poet wants to enjoy natural beauty and for that he waits for the sky full of flying Linnet birds.

These natural scenes will bring peace and harmony to the poet. The poet hear the water of the lake lapping with the shore. He wants to hear this sound continually even while he is away from Innisfree.


The Lake Isle of Innisfree class 9 text book questions answers

Thinking about the Poem

I. Q1. What kind of place is Innisfree ? Think about :

(i) The three things the poet wants to do when he goes back there (Stanza - I ) 
(ii) What he hears and sees there and its effect on him (Stanza - II ) 
(iii) What he hears in his 'heart's core' even when he is far away from Innisfree (Stanza - III ) 
Ans: Innisfree is a beautiful place and full of natural beauty.
(i) There the poet wants to build a small cabin of clay and wattles, and have nine rows of beans and grow honey bees.
(ii) In Innisfree poet hears the sound of cricket's singing and sees midnight shine, purple glow at noon and evening full of linnet's wings.
(iii) In his heart core the poet hears the sound of sea water lapping with low sound by the shore.

Q2. By now you may have concluded that Innisfree is a simple, natural place, full of beauty and peace. How does the poet contrast it with where he now stands ? (Stanza - III) 
Ans: Here in this poem, the poet compares the beauty of Innisfree with the roads and pavements, where the poet stands.

Q3. Do you think Innisfree is only a place, or a state of mind ? Does the poet actually miss the place of his boyhood days ? 
Ans: Innisfree is a place that give peace of mind to the restless soul. The poet misses the place a lot and long to live   at such a place full of natural beauty.

II. Q1. Look at the words the poet uses to describe what he sees and hears at Innisfree
(i) bee - loud glade
(ii) evening full of the linnets wingsm
(iii) lake water lapping with low sounds. 

What pictures do these words create in your mind ? 
Ans: (i) These words represent the hive and honey bees humming all around.
(ii) Linnet is beautiful small bird and when it flutter its wings it looks very beautiful.
(iii) The waves strike the lake shore to create a pleasing sound.

Q2. Look at these words:
     .................................peace comes dropping slow
dropping from the veils of the morning to where the cricket sings. 

What do these words mean to you ? What do you think "comes dropping" slow..... from the veils of the morning ? What does "to where the cricket sings" mean ? 
Ans: These words represent that peace surrounds that area in the morning. The pleasing and melodious song of cricket welcome the morning.


The Lake Isle of Innisfree class 9 extra questions answers

Q1. Who is the poet of the poem "The Lake Isle of Innisfree"? 
Ans: Poet's name is William Butler Yeats.

Q2. Where does the poet want to go ?  
Ans: The poet wants to go to Innisfree.

Q3. What kind of place Innisfree is ? 
Ans: Innisfree is a place full of natural beauty and peace.

Q4. What does the poet want to do there ? 
Ans: The poet wants to build a small cabin of clay and wattles.

Q5. What does the poet hear ? 
Ans: The poet hears the sound of water lapping by the shore.

Q6. Why does the poet want to go to Innisfree ? 
Ans: The poet wants to go to Innisfree to enjoy its natural beauty and peace of mind.




No comments:

Post a comment

Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.