18 Jul 2020

The Little Girl class 9 NCERT solutions

The Little Girl class 9 NCERT solutions

The Little Girl class 9 NCERT solutions

The Little Girl class 9 NCERT solutions: The Little girl is a lesson from class 9 English NCERT main textbook 'Beehive'. The Little girl is written by 'Katherino Mansfield'. In this lesson the author explains the incidents from the life of a little girl. Here, you'll get The Little Girl NCERT solutions.


The Little Girl summary

The Little girl is a story about a little girl named Kezia. Her father is a dreadful person for her. Her mother also did not support her much.

When her father would come home, her mother would ask her to go and remove his shoes. Her father was very big and when he would yawn, his open mouth would frightened her.

One day Kezia was suffering from cold and so she was not sent to school. Her grandmother asked her to give a gift to her father on his birthday. She prepared a pin cushion as suggested by her grandmother. She stiched the three sides of the cushion and searched filling material for it.

She searched in the whole house but her search ended only in her mother's bedroom. Kezia found many sheets of fine paper there. She gathered them up and tore them into small pieces, stuffed them in the cushion and stitched the rest side  and finished the gift.

But she unknowingly torn the speech of her father for the port authority. Her father searched the papers and asked Kezia about it. Then she told him that she has used them as filling material of the cushion. When her father knew it, he became furious and punished her.

One night Kezia's mother fell ill and her grandmother had to stay with her in the hospital. When she was sleeping, she had a nightmare and cried loudly. When she woke up, she found her father caring her. He took her to his bed and asked her to rub her feet against his legs to get them warm.

Soon her father fell asleep but Kezia did not sleep. She was thinking about her father. Suddenly she found that her father was no longer a dreadful one and she started loving her father from then.


The Little girl questions answers

Thinking about the Text
II. Answer the following questions in one or two sentences.
Q1. Why was Kezia afraid of her father ? 
Ans: Kezia was afraid of her father because her father used to talk with her loudly and also for he was very big in size.

Q2. Who were the people in Kezia's family ? 
Ans: In kezia's family there were four people, Kezia, her father, mother and her grandmother.

Q3. What was Kezia's father raoutine. 
(i) before going to his office ? 
(ii) after coming back from his office. 
(iii) On sundays ?
Ans: (i) Before going to his office Kezia's father used to kiss her casually.
(ii) After coming back from his office, Kezia's father would ask for the newspaper and a cup of tea.
(iii) On sundays, Kezia's father would take rest. on that day he would enjoy sound sleep at the sofa.

Q4. In what ways did Kezia's grandmother encourage her to get to know her father better ? 
Ans: Kezia's grandmother asked her to make a gift of a pin-cushion on her father birthday, to know her father better.

III. Discuss these questions in your class with your teacher and write down your answer in two or three paragraphs each. 
Q1. Kezia's effort to please her father resulted in displeasing him very much. How did this happen ? 
Ans: Once Kezia's grandmother asked her to prepare a birthday gift for her father's birthday. Kezia made a cushion using some sheet of fine paper that she found on her mother's bed room table. It was an important speech written by her father. So her father got angry and punished her.

Q2. Kezia decides that there are different kind of fathers. What kind of father was Mr. Macdonald, and how was he different from Kezia's father ? 
Ans: Mr. Macdonald lived next door to Kezia. They had five children. One day looking through a gap in the fence the little  girl saw them playing tag in the evening. They were laughing and enjoying. The incident forced Kezia to think that there were different kind of fathers. Kezia compared her life to the lives of those children and found them fortunate who could spend time with their father.

Q3. How does Kezia begin to see her father as a human being who needs her sympathy ? 
Ans: One day Kezia had a bad dream and she got frightened. Her father caught up her in his arms and lay down beside her. Kezia found that father was harder than grandmother but it was a nice hardness. From that day she changed her opinion about her father and begin to see him as a human.


The Little Girl extra questions answers

Q1. Who is the author of the lesson 'The Little girl' ? 
Ans: Katherino Mansfield.

Q2. With which bird Kezia is compared to ? 
Ans: Kezia is compared to a little brown owl.

Q3. What did her grandmother suggest Kezia ? 
Ans: Kezia's grandmother suggested her to make a pin cushion for her father's birthday.

Q4. What did Kezia see through a gap ? 
Ana: Kezia saw the children playing with their father Macdonald.

Q5. What did Kezia conclude after she saw the children ? 
Ans: After seeing the children playing, Kezia concluded that there are different sorts of father.

Q6. What did Kezia think about her father's hardness ? 
Ans: Kezia thought that her father was harder than her Grandmother but that was a nice hardness.

Q7. What did Kezia take from her mother's bed-table ? 
Ans: Kezia took some sheets of fine paper from her mother's bed-table.

Q8. Why was there a hue and cry in the house ? 
Ans: There was a hue and cry in the house because Kezia's father speech for the port authority was missing.

Q9. Why did grandmother send Kezia down to the drawing room on sunday afternoon ? 
Ans: On sunday afternoon grandmother sent Kezia down to the drawing room to have a nice talk with her parents.

Q10. How did Kezia make that gift ? 
Ans: Kezia made the gift laboriously and stitched three sides and stuffed some sheets of fine paper inside and then sew up the fourth side.


No comments:

Post a comment

Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.