21 Jun 2020

The Sound of Music class 9 solutions

The Sound of Music class 9 solutions

The Sound of Music class 9 solutions

The Sound of Music class 9 solutions: The Sound of Music is from class 9 NCERT English Textbook Beehive. The sound of music is written by Deborah Cowley. Here you'll get The Sound of Music class 9 solutions. 


The Sound of Music summary

I. Evelyn Glennie
The lesson The Sound of Music's first part is about Evelyn, a scottish girl, who was very fond of music. She became deaf at the age of eleven and loss of hearing had been gradual.

Once Evelyn was waiting to play the piano, when her name was announced but she did not move. Then her mother notice something wrong with Evelyn and took her to a doctor.

The doctor confirmed her deafness and adviced her mother to sent Evelyn to a deaf school. Then everything turned black for Evelyn.

But Evelyn was determined to lead a normal life and persue her interest in music. She was noticed by her Famous percussionist Ron Forbes. He adviced her to feel the music instead of hearing. He exercised her to feel the music through her body parts by playing two large drums in two different notes.

From then her musical journey began, she never looked back. She learned to feel music and later went to London and joined the Royal Academy of Music.

Evelyn scored highest marks in the history of the academy. Gradually she left the orchestra and started giving solo performances. She was flawless in playing musical instrument without hearing. She delighted her audiences and  won many awards and honors.

Besides her regular concert she gives free concerts in prison, hospital and for fund collection for deaf children. She is a shining inspiration for deaf children.

II. Bismillah Khan
The second part is about the development of instrument, Shehani. Emperor Aurangazeb banned the playing of a musical instrument 'Pungi'. in the royal residence as it had a shrill unpleasant sound.

Later pungi was developed to shenai by nai (barber), it is made up with a large natural hollow steam pipe, it has seven holes on its body and sound is melodious. The instrument named as shehnai as it was made by a nai and played infront of Shah.

The credit for bringing pungi on to the classical stage goes to Ustad Bismillah Khan. When he was five years old, he played gilli danda near a pond in Dumraon in Bihar. Bismillah  khan belongs to a well known family of musicians from Bihar. His grandfather Rasool Bux Khan, was the Shehnai nawaz of the Bhojpur King's Court.

Bismillah Khan took to music early in life. When he was three  years old, his mother took him to his uncle's house, there he saw uncle practising Shehnai and got attracted to Shehnai.

Soon he started accompanying his uncle Ali Bux to the Vishnu temple of Benaras. At the age of 14, Bismillah Khan accompanied his uncle to the Allahabad Music Conference. In 1938, Bismillah Khan got chance to play Shehanai with the opening of All India Radio, in Lucknow.

Bismillah Khan performed many memorable function in India as well as in foreign countries. Bismillah Khan was awarded with many honourable awards like the India's highest civilian award the Bharat Ratna.

Film director Vijay Bhatt was very impressed and named a film on the instrument 'Gunj Uthi Shehnai'. Bismillah Khan even composed music for film and gave a nationwide chartbuster hit "Dil ka khilona hai toot gaya."



The Sound of Music text book questions answers

Thinking about the Text. 
• Part I • I. Answer these questions in a few words or a couple of sentences each. 

Q1. How old was Evelyn when she went to Royal Academy of Music ? 
Ans: Evelyn was younger than seventeen years when she went to the Royal Academy of Music.

Q2. When was her deafness first noticed ? When was it confirmed ? 
Ans: Evelyn's deafness was noticed when she was eight years old. It was confirmed when she was eleven years old.

II. Answer each of these questions in a short paragraph (30 - 40 words). 

Q1. Who helped her to continue with music ? What did he do and say ? 
Ans: Famous percussionist Ron Forbes helped Evelyn to continue with music. He spotted her potential and advised her to feel music instead of listening. He began by tuning two large drums to different notes.

Q2. Name the various places and causes for which Evelyn perform ? 
Ans: Apart from her hectic international concert Evelyn performed for various causes and places. She performed free concerts in prison and hospitals. Evelyn also performed for deaf and handicapped.

III. Answer the questions in two or three paragraphs. (100-150 words). 

Q1. How did Evelyn hear music ? 
Ans: Evelyn was deaf but she feel music. She could sense certain notes in different parts of her body, she learnt to open her body and mind to sound and vibration. She could feel music through every parts of her body even through her hair and skin. While playing Xylophone, she could seen the sound passing up the stick into the finger tips. When playing on a wooden platform she used to remove her shoes so that she could feel vibration through her bare feet.

• Part II
III. Answer these questions in 30-40 words. 

Q1. Why did Aurangzeb ban the playing of the pungi ? 
Ans: Emperor Aurangzeb banned the playing of the pungi in the royal residence because it had a shrill unpleasant sound.

Q2. How is a Shehnai different from a pungi ? 
Ans: A Shehnai is different from a pungi, it is made up with a naturally hollow pipe, larger and broader than a pungi. It has seven holes on its body and sounds melodious.

Q3. Where was the Shehnai played traditionally ? How did Bismillah khan change this ? 
Ans: Shehnai was traditionally played in temples and north Indian weddings. Bismillah invented ragas and brought this onto the classical stage.

Q4. When and how did Bismillah khan get his big break ? 
Ans: In 1938, Bismillah Khan got his big break with the opening of All India Radio in Lucknow.

Q5. Where did Bismillah Khan play the Shehnai on 15 August 1947 ? Why was the event historic ? 
Ans: On 15 August 1947 Bismillah Khan played Shehnai at the Red Fort. The event was historic because on that day India gained independence from British rule.

Q6. Why did Bismillah Khan refuse to start a Shehnai school in the U.S.A. ? 
Ans: Bismillah Khan refused to start a Shehnai school in the U.S.A. because he was very fond the atmosphere of Benaras and holy river Ganga. He loved India very much.

Q7. Find at least two instances in the text which tell you that Bismillah Khan loves India and Benaras. 
Ans: Bismillah Khan loves India and Benaras from his heart. When he goes abroad, he says he misses the holy river Ganga and India. While in Mumbai he thinks of only Benaras and the holy Ganga.



The Sound of Music extra questions answers

Q1. Who was Ron Forbes ? 
Ans: Ron Forbes was a percussionist.

Q2. What is xylophone ? 
Ans: A xylophone is a musical instrument with a row of wooden bars of different lengths.

Q3. Who was Ali Bux and what did he do ? 
Ans: Ali Bux was Bismillah Khan's maternal uncle. He was a professional Shehnai player.

Q4. How did Ali Bux attract Bismillah Khan ? 
Ans: Ali Bux attracted Bismillah Khan by his fascinating and melodious tunes of Shehnai.

Q5. What is the Bharat Ratna ? 
Ans: The Bharat Ratna is the India's highest civilian award.

Q6. What do people call Bismillah fondly ? 
Ans: People call Bismillah fondly as Khansaab.

Q7. Whom did Bismillah Khan impresses and what did he gets from him ? 
Ans: Bismillah Khan impressed King Zahir Shah and he got priceless Persian carpets and other Souvenir from him.

Q8. Name the song composed by Bismillah Khan ? 
Ans: Dil ka khilona hai toot gaya.


No comments:

Post a comment

Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.