14 Jul 2020

Rain on the Roof class 9 questions answers

Rain on the Roof class 9 questions answers

Rain on the Roof class 9 questions answers

Rain on the Roof class 9 questions answers: Rain on the Roof is a poem from class 9 NCERT English main textbook Beehive. Rain on the Roof is written by poet Coates Kinney.


Rain on the Roof poem summary

In this poem 'Rain on the Roof' poet tries to describe the experience  of enjoying the rain while he was lying in the bed in a cottage. The poet listens the musical sound of the patter  of rain on the roof of the cottage. The rain falls on the shingles and the resulting tingles causes an echo in the heart. It causes thousands of fancies and recollections in the mind.

Thereafter suddenly the poet remembers his mother as how she used to get up at the dawn. The memory of his mother makes the poet feel her fond look. To the poet, the rain is an instrument of reminiscence of past. The sound of rain falling  on the shingles takes the poet to his reminiscence past and the whole reel from the past is displayed in poet's mind.


Rain on the Roof class 9 textbook questions answers

Thinking about the Poem
I. Q1. What do the following phrases mean to you ? Discuss in class. 
(i) humid shadows
(ii) starry spheres
(iii) a thousand dreamy fancies into busy being start.
(v) a thousand recollections weave their air-threads into woof.
Ans:
(i) Humid shadows - It means the shadows of different things that become wet during the rainy day.

(ii) Starry spheres - It means the area where the stars appear in an group in the sky.

(iii) What a bliss - It means the poet feels happy when he listens the sound of rain drops.

(iv) A thousand dreamy fancies into busy being start - It means the poet starts recollecting the past and find himself lost in reveries and dreams in the rainy season.

(v) A thousand recollections weave their air-threads into woof - It means the poet remembers his past memories in the rainy weather. These memories weave a weft with the help of air - threads.

Q2. What does the poet like to do when it rains ? 
Ans: During rainy day the poet likes to be in his room with his mother and enjoy the beauty of rain.

Q3. What is the single major memory that comes to the poet ? Who are the 'darling dreamers' he refers to ? 
Ans: The poet's mother is the single major memory that comes to the poet. Darling dreamers are those children who remembers their mothers like the poet.

Q4. Is the poet now a child ? Is his mother still alive ? 
Ans: No, the poet is not a child now. His mother is not still alive, but her memories is still alive in poet's mind.

II. Q1. When you were a young child, did your mother tuck you in, as the poet's did ? 
Ans: Yes, when I was a child, my mother used to tuck me in as the poet's mother did.

Q2. Do you like train ? What do you do when it rain steadily or heavily as described in the poem ? 
Ans: Yes, I like rain very much. But when it rain heavily I stay inside my room and enjoyed the beauty of rain through the window.

Q3. Does everybody have a cosy bed to lie in when it rains ? Look around you described how different kinds of people or animals spend time, seek shelter etc. during rain. 
Ans: No everybody does not have cosy bed to lie in when it rains. Many people live at railway or bus station during rains. These people do not have even a bedsheet to lie in. There are  many animals which don't have any define shelter to stay during rains.


Rain on the Roof class 9 extra questions answers

Q1. Who is the poet of the poem Rain of the Roof ? 
Ans: Coates Kinney

Q2. What is considered a bliss in the poem ? 
Ans: Pressing the pillow is considered a bliss in the poem.

Q3. What is to be listen to in the poem ? 
Ans: The patter of the rain is to be listen to in the poem.

Q4. Whom does the poet remember ? 
Ans: The poet remembers his mother.

Q5. When does poet's mother come in his memory ? 
Ans: When the poet listens to the sound of raindrop falling, his mother came in his memory.

Q6. When does the poet recollect and dream ? 
Ans: When the poet listens to the patter of the rain, then he recollect and dream.





No comments:

Post a comment

Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.