25 Jun 2020

No Men are Foreign class 9 questions answers

No Men are Foreign class 9 questions answers

No Men are Foreign class 9 questions answers

No Men are Foreign class 9 questions answers: No Men are Foreign is a poem from class 9 NCERT English main text-book Beehive. The poem No Men are Foreign is written by poet 'James Kirkup'. Here, you'll get questuons answers of the poem No Men are Foreign by poet James Kirkup.




No Men are Foreign summary

Through the poem "No Men are Foreign" Poet James Kirkup says that no men are strange and no countries are foreign. All human beings are same under different cloths. We all walk on the same earth and after death all people lie under the same earth. All human beings breathe in similar way. All people enjoy the same sun, air and water. All people have similar hands and the labour done by all is also similar. All people eyes are like ours that wake and sleep. We all are fed by harvest.

So the poet says that when we hate one another, we betray humanity. By raising arms against each other, we defile the earth that belongs to all of us. When we make fire against one another, it is we who violate the purity of nature and pollute the air that belongs to all of us.

Therefore the poet says that we should remember that no men are foreign and no countries are strange.



No Men are Foreign class 9 textbook questions answers

• Thinking about the poem

Q.1. (i) "Beneath all uniforms........ " What uniforms do you think the poet is speaking about ? 
Ans: The poet is speaking about the different traditional dresses that people of various countries wear.

(ii) How does the poet suggest that all people on earth are the same ? 
Ans: The poet suggest that all people on earth are the same. A single body breathes beneath all uniform. We walk on the same land, live and lie on the same land.

Q.2. In stanza 1, find five ways in which we are all alike. Pick out the words. 
Ans: In the first stanza, The five ways in which says we all are alike are a single body breaths, we walk on the same land, we live on the same land, die on the same land,

Q3. How many common features can you find in stanza 2 ? Pick out the words. 
Ans: The common features in stanza 2 are, we all are aware of the sun, air, water, fed by peaceful harvest and starved by war.

Q4. "Whenever we are told to hate our brothers... " When do you think this happens ? Why ? Who tell's us ? Should we do as we are told at such times ? What does the poet say ? 
Ans: Sometimes our greedy leaders or selfish people say us to hate our brothers, they say this for their personal gain, but we  should not do so. We should not act like a pupet.



No Men are Foreign short questions answers

Q1. Who is the poet of the poem 'No Men are Foreign ?'
Ans: Poet of the poem No Men are foreign is James Kirkup.

Q2. How do the people fed ? 
Ans: People are fed by peaceful harvest.

Q3. What do the people aware of ? 
Ans: People are aware of the sun, air and water.

Q4. What should we remember ? 
Ans: We should remember that no men are foreign and no country is strange.



No Men are Foreign extra questions answers

Q1. Why does the poet say that there are no foreign countries ? 
Ans: With the help of nature's the poet says that there are  no  foreign countries. Because we all are aware of the same sun, air, water and land.

Q2. What does the poet want to say ? 
Ans: The poet want to say that all people are same and there is no difference among the people of different countries.

Q3. What message does the poet want to convey through the poem ? 
Ans: Through the poem, the poet want to say that there should be no discrimination on the basis of nationality. We should discourage this malpractice and love fellow from our hearts.



No comments:

Post a comment

Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.