16 Jun 2020

Wind class 9 questions and answers

Wind class 9 questions and answers
Wind class 9 questions and answers

Wind class 9 questions and answers: Wind is a poem from class 9 NCERT English main text book Beehive. The poem Wind is composed by poet Subramania Bharati. Here, you'll get Wind class 9 questions and answers.



Wind class 9 summary

In this poem poet describe about the strength of wind and its  consequences. Poet requests the wind God to come softly and not to break the shutters of windows and not to scatter the papers, but his request had no effect on it.

Poet blames wind that it is very clever in teasing the weaklings. It crumbles frail houses, door, rafters, wood, bodies, lives and hearts.

Poet gives example of fire, he says a weak fire is put off by strong wind, but when fire is very strong, then wind cannot put it off.

Poet advices us to become stronger and fight with it. He requests to make houses stronger and fix the doors firmly. He also requests to firm the body so that we can fight the wind easily.

Poet says that friendship of wind is good. He tells as that is person is capable, even his enemies became his friend. On the contrary, if a person is weak, even nature makes fun of him.

Wind poem summary in Hindi
इस कविता में कवि ने हवा की ताकत और उसके परिणामों के बारे में वर्णन किया है।  कवि पवन भगवान से धीरे-धीरे आने और खिड़कियों के शटर न तोड़ने और कागजों को तितर-बितर न करने का अनुरोध करता है, लेकिन उनके अनुरोध का इस पर कोई प्रभाव नहीं पड़ा।


 कवि पवन पर आरोप लगाता है कि वह कमजोरियों को छेड़ने में बहुत चतुर है।  यह घरों, दरवाजे, छत, लकड़ी, शरीर, जीवन और दिलों को तोड़ता है।


 कवि अग्नि का उदाहरण देता है, उनका कहना है कि कमजोर हवा को तेज हवा से निकाला जाता है, लेकिन जब आग बहुत तेज होती है, तो हवा उसे बंद नहीं कर सकती।


 कवि हमें मजबूत बनने और उससे लड़ने की सलाह देता है।  वह घरों को मजबूत बनाने और दरवाजों को मजबूती से ठीक करने का अनुरोध करता है।  वह शरीर को दृढ़ करने का भी अनुरोध करता है ताकि हम हवा से आसानी से लड़ सकें।


 कवि कहता है कि पवन की दोस्ती अच्छी है।  वह बताता है कि वह व्यक्ति सक्षम है, यहां तक ​​कि उसके दुश्मन भी उसके दोस्त बन गए।  इसके विपरीत, यदि कोई व्यक्ति कमजोर है, तो भी प्रकृति उसका मजाक उड़ाती है।


Wind class 9 extra questions answers

Q1. Who is the poet of the poem 'Wind' ? 
Ans: The poet of the poem Wind is Subramania Bharati.

Q2. What Does the wind God do ? 
Ans: The wind God winnows and crushes all materials.

Q3. What does the wind blow out ? 
Ans: The wind blows out weak fire.

Q4. What does wind do with strong fires ? 
Ans: The wind makes the strong fires roar and flourish.

Q5. What does the poet ask to do ? 
Ans: The poet ask to build strong houses, to keep robust doors and to keep hearts firm.

Q6. What can the wind do ? 
Ans: The wind can breaks the shutter of the window, scatter the paper and throws down the books on the self. The wind can destroy  houses, property and lives.





Wind class 9 textbook questions answers

Thinking about the poem
I. 1. What are the things the wind does in the first stanza ? 
Ans: The wind breaks the shutters of the window, scatters the paper and thrown down the books on the shelf. The wind also tears the pages of the books and bring rain.

2. Have you seen anybody winnow grain at home or in a paddy field ? What is the word in your language for winnowing ? What do people use for winnowing ? 
Ans: Yes, I have seen women winnow grain at home. People winnow grains to remove dust and straws.

3. What does the poet say the wind God winnows ?  
Ans: The wind God winnows all the things that have in our house.
4. What should we do to make friends with the wind ? 
Ans: We should build strong houses and fix the door firmly to make friends with the wind. We should practise to firm the body and make the heart steadfast to make friend with the wind.

5. What do the four lines of the poem mean to you ? 
Ans: The last four lines of the poem conveys the message that those who are not determined and make sincere effort are not disturbed by any constraint.

6. How does the poet speak to the wind --- in anger or with humour ? You must also have seen or heard of the wind "crumbling lives". What is your response to this ? Is it like the poet's ? 
Ans: The poet speaks to the wind with humour. The poet's behaviour is partinent. I have seen the devastating mood of the wind that destroy the property marcilessly. The poet invite the wind to attack him and intends to face himself for the attack.

No comments:

Post a comment

Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.