10 Oct 2020

The Happy Prince class 9 NCERT solutions

The Happy Prince class 9 NCERT solutions  

The Happy Prince class 9 NCERT solutions


The Happy Prince class 9 NCERT solutions:  The Happy Prince is a lesson from class 9 NCERT English main text book. The Happy Prince is written by Oscar Wilde. Here you will get to read The Happy Prince class 9 NCERT solutions. 


The story the happy prince is based on outward appearances, the disparity between poverty and wealth, sacrifice, and love and compassion.


The Happy Prince class 9 questions answers

In this artice we've tried to cover up topics related to the lesson the happy prince are

  • The Happy Prince summary in English
  • The Happy Prince summary in Hindi
  • The happy prince textbook questions answers
  • The Happy Prince short question answer
  • The Happy Prince extra question answer
  • The Happy Prince important question answer

The Happy Prince summary in English

Once in a city there lived a prince. He was called the Happy Prince because he had been happy all his life. After his death, his statue was erected on a tall pillar in the middle of the town. 


The statue was covered with gold and had two precious sapphire stones embedded in the eyes. A ruby stone had been fitted into the handle of his sword. From there, he could see all around the place and realized that the people lived in a lot of poverty and misery. This sight saddened the prince and being helpless, he would weep to see the plight of his people.


One day a swallow bird was flying through the city, on its way to Egypt to meet its friends. On the way, it took shelter for the night at the feet of the statue of the happy prince. 


The bird realized that the statue was weeping and upon inquiry, realized the plight of the prince. The helpless prince requested the bird to help it by becoming its messenger. After initial refusal, the bird agreed and took the ruby stone out of the sword hilt and delivered it to a poor seamstress. The next morning, as he went to bid goodbye, the statue convinced him to stay back for one more day. 


That day, the bird was asked to remove the sapphire stone from one of the statue’s eyes and deliver it to a young playwright. Also, on the third day the bird had to pull out the second sapphire stone for a poor match girl. By this time, the weather had become cold and the bird had developed an attachment with the statue. 


The bird did not want to leave the statue which had now become blind. The happy prince asked the bird to go around the city and inform him the condition of the people living there. The bird told him that the rich were making merry while the poor lived in misery. 


As the happy prince did not have any more precious stones, he ordered the bird to remove the gold foils from his body and distribute among the living who needed money for survival. Gradually, the statue of the prince lost its covering of gold and became dull and grey. 


On the other hand, the poor became joyous as they got bread to eat. The swallow bird was now unable to withstand the cold weather and realized that death was approaching. It informed the statue that it had to leave and the statue, who loved the bird asked it to kiss him. As the bird died and fell at the statue’s feet, a strange sound came out of the statue - the sound of the breaking of its heart. 


Although the statue’s heart was made of lead, it broke as it was overwhelmed with affection towards the bird. When the statue was melted in the furnace, the heart did not melt and was thrown in the garbage. It landed near the swallow’s body. God’s angels took both the dead swallow and the broken heart to him as they were the most precious things on land.


The Happy Prince summary in Hindi

एक बार एक शहर में एक राजकुमार रहता था। उन्हें हैप्पी प्रिंस कहा जाता था क्योंकि वह जीवन भर खुश रहे थे। उनकी मृत्यु के बाद, उनकी प्रतिमा को शहर के बीच में एक ऊंचे खंभे पर खड़ा किया गया था।


प्रतिमा सोने से ढकी थी और आँखों में दो कीमती नीलम पत्थर जड़े हुए थे। एक रूबी पत्थर को उसकी तलवार के हैंडल में फिट किया गया था। वहां से, वह सभी जगह देख सकता था और महसूस किया कि लोग बहुत गरीबी और दुख में रहते थे। इस दृष्टि ने राजकुमार को दुखी कर दिया और असहाय होने के कारण, वह अपने लोगों की दुर्दशा को देखकर रो पड़ा।


एक दिन एक निगल पक्षी शहर के माध्यम से उड़ रहा था, अपने दोस्तों से मिलने के लिए मिस्र के रास्ते पर। रास्ते में, इसने प्रसन्न राजकुमार की मूर्ति के चरणों में रात के लिए आश्रय लिया।


पक्षी ने महसूस किया कि प्रतिमा रो रही थी और पूछताछ करने पर, राजकुमार की दुर्दशा का एहसास हुआ। असहाय राजकुमार ने पक्षी से अनुरोध किया कि वह उसका दूत बनकर उसकी मदद करे। शुरुआती इनकार के बाद, पक्षी सहमत हो गया और माणिक पत्थर को तलवार की मूठ से बाहर निकाल लिया और एक गरीब सीमस्ट्रेस के पास पहुंचा दिया। अगली सुबह, जब वह अलविदा बोली गई, तो प्रतिमा ने उसे एक और दिन रुकने के लिए मना लिया।


उस दिन, पक्षी को प्रतिमा की आंखों में से नीलम पत्थर को हटाने और एक युवा नाटककार को देने के लिए कहा गया था। इसके अलावा, तीसरे दिन पक्षी को एक गरीब मैच लड़की के लिए दूसरा नीलम पत्थर निकालना पड़ा। इस समय तक, मौसम ठंडा हो गया था और पक्षी ने मूर्ति के साथ एक लगाव विकसित किया था।


चिड़िया उस मूर्ति को छोड़ना नहीं चाहती थी जो अब अंधी हो गई थी। खुश राजकुमार ने पक्षी को शहर के चारों ओर जाने और वहां रहने वाले लोगों की स्थिति के बारे में सूचित करने के लिए कहा। पक्षी ने उसे बताया कि अमीर अमीर बन रहे थे जबकि गरीब दुख में रहते थे।


चूंकि खुश राजकुमार के पास कोई और कीमती पत्थर नहीं था, इसलिए उसने पक्षी को अपने शरीर से सोने की मुर्गियाँ निकालने और जीवित रहने वालों के बीच वितरित करने का आदेश दिया। धीरे-धीरे, राजकुमार की प्रतिमा सोने का आवरण खो गई और सुस्त और ग्रे हो गई।


दूसरी ओर, गरीबों को खाने के लिए रोटी मिलने के साथ खुशी भी हुई। निगल गई चिड़िया अब ठंड के मौसम का सामना करने में असमर्थ थी और महसूस किया कि मौत करीब आ रही थी। यह प्रतिमा है कि यह छोड़ने के लिए और प्रतिमा, जो पक्षी प्यार करता था उसे चूमने के लिए यह पूछा था सूचित किया। चूंकि पक्षी मर गया और मूर्ति के पैरों में गिर गया, मूर्ति से एक अजीब आवाज निकली - उसके दिल के टूटने की आवाज।


यद्यपि प्रतिमा का हृदय सीसा से बना था, यह पक्षी के प्रति स्नेह से अभिभूत होने के कारण टूट गया। जब प्रतिमा को भट्टी में पिघलाया गया, तो हृदय पिघला नहीं और कचरे में फेंक दिया गया। यह निगल के शरीर के पास उतरा। भगवान के स्वर्गदूतों ने दोनों मृत निगल और टूटे हुए दिलों को अपने पास ले लिया क्योंकि वे जमीन पर सबसे कीमती चीजें थीं।


The Happy Prince textbook questions answers

Q1. Why do the courtiers call the prince ‘the Happy Prince’ ? Is he really happy ? What does he see all around him ? 

Ans: The courtiers used to call the prince ‘the Happy Prince’ because when he was alive, he did not know what tears were, for he lived in the Palace, where sorrow was not allowed to enter.


No, he is not happy anymore. When he died, he was made into a statue and placed at a height from where he could see the ugliness and poverty in the city.


Q2. Why does the Happy Prince send a ruby for the seamstress ? What does the swallow do in the seamstress’ house ? 

Ans: The Happy Prince sends a ruby for the seamstress because she was poor and her son was ill with fever. Her son asks her to give him oranges but all she has is river water.


The swallow was requested by the Happy Prince to visit and give the ruby to the seamstress. When the swallow reached her house, she was asleep and the little boy was tossing feverishly. The swallow kept the ruby on the table beside her thimble. He then gently went around the boy’s bed, fanning the boy’s forehead with his wings. The boy felt better and went into a deep sleep.


Q3. For whom does the prince send the sapphires and why ? 

Ans: The prince sends the two sapphires of his eyes for a young writer and a match girl each.


The young writer was trying to finish a play for the Director of the Theatre, but he was too cold to write any more. There was no fire in the grate, and hunger had made him faint.


The Happy Prince sent one of the sapphires of his eyes to him so that he could sell it to the jeweler, buy firewood and finish his play.


The matchgirl’s matches fell in the gutter and got spoiled. She was crying as her father would beat her for this mistake.


The Happy Prince sent the other sapphire to her so that she would not get beaten up when her father sees the gem she has got.


Q4. What does the swallow see when it flies over the city ? 

Ans: When the swallow flies over the city, it sees the sharp difference between the lives of the rich and the poor. He sees the rich making merry in their beautiful houses, while the beggars were sitting at the gates. He flows into dark lanes, and sees the white faces of starving children looking out listlessly at the black streets.


Q5. Why did the swallow not leave the prince and go to Egypt ? 

Ans: The swallow did not leave the prince and go to Egypt. The prince had become blind after giving away his sapphires to the needy people. The swallow decided to stay with the prince as he was so touched with his kindness.


Q6. What are the precious things mentioned in the story ? Why are they precious ? 

Ans: The precious things mentioned in the story are: the leaden heart of the Happy Prince and the dead bird.


They are precious because they were generous and kind. The Happy Prince sacrificed the ruby of his sword so that the poor seamstress could get her son’s fever treated. He even went on sacrifice his sapphire eyes and became blind. He kept giving away the gold leaves of his statue to be helpful to the poor and needy.


The bird sacrificed his wish of going to Egypt with his friends and stayed with the Happy Prince instead. He ultimately sacrificed his life for helping people and staying with the prince.


Thus, when God asked one of his angels to bring two most precious things, the angel brought the leaden heart of the Happy Prince and the dead bird.


The God said that the angel had rightly chosen them as in his garden of Paradise, the little bird shall sing for ever more and in his city of gold, the Happy Prince shall praise him.


The Happy Prince short questions answers

Q1. Describe the statue of the Happy Prince. 

Ans: The statue was covered with thin leaves of fine gold. It had two bright sapphires for its eyes. There was a large red ruby on its sword-hilt.

Or

The statue of the Happy Prince stood on a tall pillar. He was covered with gold. He had sapphires for his eyes. He had a large ruby on the hilt of his sword


Q2. What made the Happy Prince cry ?

Ans: The Happy Prince could see all the misery of the city. He cried on seeing the sorrows of the poor people.


Q3. To whom did the prince send his ruby and why ? 

Ans: The prince sent his ruby to a poor seamstress. Her son was ill. He was asking for oranges. But his mother had no money. So the prince wanted to help her.


Q4. How did the prince and the swallow enable the playwright to finish his work ? 

Ans: The playwright was feeling very cold and hungry. He could not finish his play. The prince asked the swallow to take one of his sapphires to the playwright. Thus they helped him to finish his work.


Q5. How did the prince help the match-girl ? What was the result ? 

Ans: The prince sent the sapphire to the match-girl. She became very happy. She ran home laughing.


Q6. Why did the swallow decide not to leave the prince ? 

Ans: The prince had given the sapphires from his eyes to the poor. He was now completely blind. Therefore, the swallow decided to stay with him.


Q7. What did the angel consider ‘the two most precious things in the city’ ? 

Ans: He considered the lead heart and the dead swallow the two most precious things in the city.


Q8. What made the playwright happy ? 

Ans: The playwright saw a sapphire lying near him on the table. He thought it had been sent by some great admirer. This made him happy.


Q9. How did the prince and the swallow help the poor ? 

Ans: The swallow told the prince about the misery of the people. The prince asked the swallow to pluck gold and jewels from his body. He asked the swallow to give all these to the poor.


Q10. How did the swallow reach the seamstress’s house ? 

Ans: The swallow flew over roofs of the town and passed the cathedral tower with white marbled angels sculptured on it. He flew over the palace and the river before he finally reached the seamstress’s house.


Q11. What made the statue of the Happy Prince cry ? 

Ans: The Happy Prince had never seen or experienced sorrow all his life. But after his death, his statue was put up on a high pedestal from where he could see the ugliness and misery of his land. This made him cry with sorrow.


Q12. What strange thing was observed by the overseer ? 

Ans: The statue of the Happy Prince was pulled down and put to melt in a furnace. The overseer at the foundry noticed a strange thing at this time. The broken lead heart of the Prince did not melt and had to be thrown away in the dust.


Q13. When the prince was alive, he did not know what tears were. Why ? 

Ans: The prince lived in a palace where sorrow was not allowed to enter there. The prince never had the taste of sorrow. So he did not know what tears were.


Q14. What was the boy’s mother doing when the swallow flew into the room ? Where did he put the ruby ? Why did the boy feel cool ? 

Ans: The boy’s mother had fallen asleep. The swallow put the ruby on a table near the woman. He fanned the boy with his wings. The boy now felt cool.


Q15. What did the swallow overhear while going to the seamstress’s house ? 

Ans:  As he passed by the palace, the swallow saw a beautiful girl come out into the balcony. The swallow overheard her saying that she hoped her dress would be ready for the state ball and that she had ordered flowers to be embroidered on it but the seamstresses were a lazy lot.


The Happy Prince extra questions answers

Q1. Describe the statue of the Happy Prince as depicted at the beginning of the story. 

Ans: The statue of the Happy Prince was mounted on a tall column high above the city. It had thin leaves of fine gold gilded all over. Two bright sapphires were its eyes and a large red ruby glowed on its sword hilt.


Q2. Where was the swallow going ? Why did he decide not to go there ? 

Ans: The swallow was going to Egypt to join his friends who had already reached there six weeks ago. Initially, he had stopped by only for a night to break his long journey but later got so attached to the Happy Prince that he could not bear to see him crying. He stayed back to be his messenger.


Q3. Why did the swallow stop in the city ? Where did he put up for the night ? 

Ans: The swallow stopped at the city to break his long journey to Egypt. His friends had already reached there. He alighted between the feet of the statue of the Happy Prince for a night’s stay.


Q4. Why did the swallow refuse to carry ruby to the seamstress ? Why did he finally agree to do it ? 

Ans: The swallow first refused to carry the ruby to the seamstress because he wanted to be with his friends who were in Egypt. Moreover, when the Happy Prince expected help for the little boy of the seamstress, the bird said that he did not like boys. However, he agreed to stay for the night on seeing the Happy Prince in such a sorrowful state.


Q5. Why and how did the Happy Prince help the seamstress ? 

Ans: The Happy Prince decided to help the poor seamstress who was dead tired and whose son was hungry and lay in the fever. The poor woman had no money to feed her son and get him medicine. She only gave him water to drink. The Prince wanted the swallow to carry the ruby from his sword hilt so that the seamstress could get rid of her poverty and buy her son food and medicine.

 

Q6. What is the moral of the story “The Happy Prince” ? 

Ans: The moral of the story is that charity and compassion can endear us to God. Love, sacrifice and pity should be the governing virtues of mankind. Outward beauty is superficial and a heart that feels for others is the noblest heart.


Q7. Why does the Happy Prince send a ruby for the seamstress ? 

Ans: The Happy Prince sends a ruby for the seamstress to help her get over her poverty so that she could buy food and medicine for her son. The swallow laid the great ruby on the table beside the woman’s thimble and flew around the bed, fanning the boy’s forehead with his wings.


Q8. What happened to the Prince’s heart ? Why ? 

Ans: As the swallow fell dead at the Prince’s feet, the latter’s lead heart broke into two. This happened because the Prince loved the bird dearly. Although it was a dreadful winter, still the heart broke, for it was deeply hurt.



The Happy Prince important question answer


Q1. What made the statue of the Happy Prince cry ? 

Ans: The statue of the Happy Prince was on a high pillar, He could see the sorrows and misery of people. He saw a seamstress. Her son was ill. But she had nothing to give her except the river water. This made the Happy Prince cry.


Q2. Why was the statue called the Happy Prince ? 

Ans: This was the statue of a Prince. When he was alive he lived in a palace. He did not know what tears. Were There was no sorrow in his life. He was always happy He lived and died as a Happy Prince. So his statue was called the Happy Prince.


Q3. How did the swallow become the Prince’s eyes ? 

Ans: The swallow stayed back with the blind Prince. He would fly over the city and see its people in all their colours. He would report their miseries and sufferings to the Prince. Then, on the Prince’s orders, he would pluck the golden leaves from his statue and give them to the needy.


Q4. Why did the Happy Prince request the swallow to stay with him for the night ? 

Ans: The Happy Prince was very kind. He saw that the poor seamstress was very sad. Her son was ill. She had nothing to give him except the river water. The Happy Prince wanted to help her. He wanted to send her a ruby. But he could not move. So he requested the swallow to stay with him for the night.


Q5. How did the swallow give comfort to the son of the seamstress ? 

Ans: The swallow came to the house of the seamstress. He found that her son was suffering from a fever. He took pity on him. He fanned the boy with his wings. The son felt comfort. He fell asleep.


Q6. What was the last wish of the swallow ? 

Ans: The swallow knew that her end had come. He flew on to the shoulder of the Happy Prince and said, “wish to kiss your hand.” The Happy Prince asked him to kiss him on the lips. He kissed on his lips and then died.


Q7. What happened to the leaden heart of the Happy Prince after it was thrown away ? 

Ans: Because it did not melt in the foundry, the Happy Prince’s lead heart was thrown away on a dust-heap where the swallow also lay dead. Later on, God’s Angels chose the heart as well as the dead swallow as the two most precious things in the city.


Q8. What happened when the little swallow was getting ready to sleep ? 

Ans: A large drop of water fell on the little swallow when he was getting ready to sleep. He considered it a curious thing because it was a clear, bright, starlit, and cloudless night with no indication of rain.


Q9. What were the drops of rain actually ? Why did they fall ? 

Ans: The drops of rain were actually the tears that rolled down the Happy Prince’s sapphire eyes. The Prince’s sapphire eyes shed them because he was sad to see the poverty and misery of the city dwellers.


Q10. When did the Prince first ask the swallow to stay on ? Why ? 

Ans: The Prince first asked the swallow to stay on for the night when he had seen the poor seamstress and her sick son. The Prince’s feet were fastened to the pedestal and he could not move. So, he needed the help of swallow in bringing relief and joy to the seamstress and her hungry and sick son.


Q11. What did the swallow do before planning for his flight towards Egypt on the second night ? 

Ans: The swallow bathed in the river at dawn and then spent the day to visit the city’s monuments. He also sat for a long time on top of the church steeple. Finally, he went to the Prince to ask him if he had any commissions for Egypt.







No comments:

Post a comment

Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.