17 Oct 2020

A house is not a home class 9 NCERT solutions

A house is not a home class 9 NCERT solutions 

A house is not a home class 9 NCERT solutions


A house is not a home class 9 NCERT solutions : A house is not a home is a lesson 8 from class 9 English NCERT main text-book. A house is not a home is written by Zan Gaudioso. Here you'll get A house is not a home class 9 ncert solutions

A house is not home class 9 questions answers

The narrator’s house gets destroyed by fire and he gets a new house. Then he realizes that his home is the one built by the love and affection of his family and loved ones. Love and affection of one’s family is precious. Here you'll get to read
  • A house is not a home Class 9 Summary 
  • A house is not a home class 9 Summary in Hindi 
  • A house is not a home textbook questions answers 
  • A house is not a home Class 9 short questions answers 
  • A house is not a home Class 9 Extra questions answers
  • A house is not a home Class 9 important questions answers

How is a home different from a house Explain with reference

The story "A house is not a home" highlights the thin difference between a house and a home. While a house is a building where people live, a home is a place where a family lives together sharing the unique bond of love and oneness. 


A house is not a home Class 9 Summary

The story revolves around the author Zan Gaudioso. He was sad as he got into a new high school. He did not have his old friends and was a junior there. He missed the old school and he would visit it often. He had enjoyed being a senior there. 

To add to his miseries, one Sunday afternoon, his house caught fire. Other than a few papers and photos of his father that were retrieved by his mother, they lost everything. Zan did not even have a pair of shoes. His pet cat was also gone missing during the fire.

Zan got depressed and did not want to attend school. He realized that he could not soak up in his sadness as they had to rebuild their life. They needed a new house, clothes, books, etc. They did not have any cash, credit cards or identity proofs and thus had to borrow money from his grandparents.

One day at school, Zan was astonished to see a table full of things like books, stationary items, clothes, etc which had been collected by his classmates. They were helping Zan to come over the bad times . 

Zan was overwhelmed and made friends. He came out of the depression and realized that life was beautiful. Zan saw his house being rebuilt and felt that same was happening with his life too.

A kind woman returned his cat which had run away on being scared of the fire. Zan became full of life when he realized that life was not about material possessions but about love, affection and being with one’s loved ones.


A house is not a home class 9 Summary in Hindi

कहानी लेखक ज़ान गौडिओसो के इर्द-गिर्द घूमती है।  नए हाई स्कूल में दाख़िल होते ही वह दुखी हो गया।  उसके पुराने दोस्त नहीं थे और वह एक जूनियर था।  वह पुराने स्कूल से चूक गया था और वह अक्सर उससे मिलने आता था।  उन्होंने वहां सीनियर होने का आनंद लिया था।

अपने दुखों को जोड़ने के लिए, एक रविवार की दोपहर, उनके घर में आग लग गई।  अपने पिता के कुछ पत्रों और तस्वीरों के अलावा जो उनकी मां द्वारा पुनर्प्राप्त किए गए थे, उन्होंने सब कुछ खो दिया।  ज़ान के पास एक जोड़ी जूते भी नहीं थे।  आग के दौरान उनकी पालतू बिल्ली भी लापता हो गई थी।

ज़ैन उदास हो गई और स्कूल नहीं जाना चाहती थी।  उन्होंने महसूस किया कि वह अपनी उदासी में नहीं डूब सकते क्योंकि उन्हें अपने जीवन का पुनर्निर्माण करना था।  उन्हें एक नए घर, कपड़े, किताबें आदि की आवश्यकता थी, उनके पास कोई नकदी, क्रेडिट कार्ड या पहचान प्रमाण नहीं थे और इस तरह उन्हें अपने दादा दादी से पैसे उधार लेने पड़े।

स्कूल में एक दिन, ज़ैन को किताबों, स्थिर वस्तुओं, कपड़े, आदि जैसी चीजों से भरी एक मेज को देखकर बहुत आश्चर्य हुआ, जो उसके सहपाठियों द्वारा एकत्र की गई थी।  वे बुरे समय पर आने के लिए ज़ैन की मदद कर रहे थे।

ज़ैन अभिभूत था और दोस्त बना।  वह अवसाद से बाहर आया और महसूस किया कि जीवन सुंदर था।  ज़ैन ने अपने घर को फिर से बनते हुए देखा और महसूस किया कि ऐसा ही उसके जीवन के साथ भी हो रहा है।

एक प्रकार की महिला ने अपनी बिल्ली को लौटा दिया जो आग से डरने पर भाग गई थी।  ज़ैन जीवन से भरा हुआ था जब उसे महसूस हुआ कि जीवन भौतिक संपत्ति के बारे में नहीं बल्कि प्यार, स्नेह और किसी के प्रियजनों के साथ होने के बारे में है।

Also read: 

A house is not a home textbook questions answers

• Page No:54
Think About It 

Q1. What does the author notice one Sunday afternoon ? What is his mother’s reaction ? What does she do ? 
Ans: One Sunday afternoon, the author noticed a strange smell. Then he saw smoke pouring in through the seams of the ceiling and filling the room very quickly. They could barely see anything. By the time they ran out into the front yard, the roof was already engulfed in flames and was spreading very quickly.

His mother ran back into the house. She had brought out a small metal box full of important documents. She wanted to bring out important things from the house one by one. She was in a ‘crazed state’.

Q2. Why does he break down in tears after the fire ? Ans: After the fire, he broke down into tears because it suddenly struck him that he was suffering a big loss. He realized that his cat could not be seen anywhere. Then, everything hit him at once - the new school, the fire, and his cat. That was when he broke down and cried.

Q3. Why is the author deeply embarrassed the next day in school ? Which words show his fear and insecurity ?
Ans: The author is deeply embarrassed the next day in school because when the fire broke out, he was still wearing the dress he had worn to church that morning but he had no shoes as he had lost them in the fire. So he had to borrow some tennis shoes from his aunt. He was totally embarrassed by everything. The clothes he was wearing looked weird, he had no books or homework, and his backpack was gone.

Words used in the lesson that show his fear and insecurity are outcast and geek, like a zombie, wanted to curl up and die, Everything felt surreal. 

Q4. The cat and the author are very fond of each other. How has this been shown in the story ? Where was the cat after the fire? Who brings it back and how ? 
Ans: The author had great affection towards his cat. He cried inconsolably when he couldn’t find his cat after the fire. He would regularly go to the site of his house in the hope of finding the cat. He remembered how the cat would crawl into his pocket and fall asleep and missed her terribly. 

The cat was so freaked by the fire and ran a mile away from the house. One woman found her and took her in. She located the author’s number on the cat’s collar. However, she couldn’t reach them as the phone had been disconnected because of the fire. The woman then made personal efforts to find the author and returned back the cat.

• Page No: 56 

Q5. What actions of the schoolmates change the author’s understanding of life and people, and comfort him emotionally ? How does his loneliness vanish and how does he start participating in life ?
Ans: The schoolmates showed genuine concern for the author in spite of not knowing him well. They helped him by collecting supplies, books and clothes for him. People whom he had never spoken to before started coming to him and befriending him. They also called him to their houses. The author made new friends. He was overwhelmed by their love and cooperation. He realized that his new school and new people around him were good. He stopped focusing on his feeling of fear and insecurity and became confident that everything will be alright.


A house is not a home Class 9 short questions answers

Q1. Who is the author of A house is not a home ? 
Ans: The author of the lesson A house is not a home is Zan Gaudioso. 

Q2. What happened one Sunday afternoon ? 
Ans: The writer’s house caught fire one Sunday, and it burnt down completely.

Q3. What was the psychology behind the teacher's advice ?
Ans: The teachers wanted her to adjust to her new environment and not keep thinking about the past. It was time for her to move on and face the reality of her situation.

Q4. Why was the cat so attached to the writer ? 
Ans: The writer had saved the cat when it had been a kitten and somehow it knew that the writer was responsible for the good life that it was presently enjoying.

Q5. Why was the writer held back by the fireman ? 
Ans: He was held back by the fireman to stop him from following his mother into the burning house, as he could have lost his life.

Q6. Why did the writer often go back to the site of the debris ? 
Ans: He went there in the hope of finding his cat, which had gone missing on the night of the fire.

Q7. Why does the writer say that bad news travels fast ? 
Ans: The writer says this because he realised that everyone at school, including his teachers and classmates, were aware of his plight.

Q8. How do we know that her cat was very playful ? 
Ans: We know this from the fact that she would swat at the writer’s pen from time to time in a playful maimer while he tried to complete his homework.

A house is not a home Class 9 Extra questions answers

Q1. Why did he continue to visit his old school ? 
Ans: He missed his teachers so much that he continued to visit them at his old school. Moreover, it was a familiar place where he had spent many happy years. He felt isolated in his new school without his friends.

Q2. What advice did his junior high teachers give him ? 
Ans: They encouraged him to get involved with activities in his new school so that he could meet new people. They were confident that he would adjust in time and start loving the new school as well.

Q3. Why did the writer’s mother run back into the burning house ? 
Ans: The writer’s father had died when he had been very young. His mother ran back into the burning house to try to save her husband’s pictures and letters, which were all she had to remember him by.

Q4. What surprised the writer on entering the gym ? 
Ans: He was surprised to see a big table set up with all kinds of things for him including school supplies, notebooks, and clothes.

Q5. How did the writer feel on seeing the gifts on the gym table ? 
Ans: He was overwhelmed with emotions, the genuine outpouring of concern touched him and for the first time he made friends and felt accepted in high school.

Q6. How was the writer’s mother rescued from the burning house ? 
Ans: The fire-fighters ran into the house and rescued the writer’s mother. She was given an oxygen mask to help her breathe normally again.

Q7. How long did it take to bring the fire under control ? Was the house habitable ? Give reasons for your answer. 
Ans: It took five hours to bring the fire under control. No, the house was completely burnt down, so it was not habitable.

Q8. What shocked the writer on her visit to the site of his burnt house ? 
Ans: He was shocked to see the extent of damage caused by the fire, as well as the water and chemicals used during the rescue operation.


A house is not a Home Class 9 important questions answers


Q1. Why did the writer feel awkward during his first year of high school ?
Ans: He felt awkward because it was a new school, much bigger than his previous junior high school. It was strange starting as a freshman after enjoying the benefits of being the senior-most class in junior high. He also felt isolated as all his close friends had gone to different high schools and he did not know anyone there.
 
Q2. What did the writer realise when they were leaving the site of the burnt house ? How did he feel ?
Ans: He realised that his cat was nowhere to be seen. He felt miserable as the fireman would not allow him to go into the house to look for her.

Q3. Why does the writer say that he walked around his school like a zombie ?
Ans: He says this because the burning down of his house had been so sudden that it came as a shock to him. He had still not come to terms with it. Along with this, he had to wear borrowed clothes and shoes. All the security he had known, his old school, his friends, his house, and his cat, had all been ripped away from him, leaving him feeling desolate and empty.

Q4. Why does the writer say that he had no time to grieve ?
Ans: The writer says this because he and his mother had to start life afresh at once. They had to find a new place to live and buy some clothes for school. They did not have time to spend feeling sad about what they had lost.

No comments:

Post a comment

Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.