8 Jun 2020

The fun they had class 9 NCERT solutions

The fun they had class 9 NCERT solutions

The fun they had class 9 ncert solutions

The fun they had class 9 NCERT solutions : The fun they had is the first lesson from class 9 NCERT English text-book Beehive. The fun they had is written by Isaac Asimov. Here you'll get The fun they had class 9 NCERT solutions. 

In this lesson the fun they had writer Issac Asimov tried to present a futuristic image of the world in 2157. He thinks there will be no paper and printed books and schools in future.

In future teaching will online with the help of computer of television screens and the teacher will be mechanical man instead of normal human beings.




The fun they had class 9 questions answers

Here, in this post you'll get The fun they had summary, the fun they had short questions answers, the fun they had ncert textbook questions answers, the fun they had long questions answers. 



The fun they had summary

The writer has presented before the readers the time of 2157. He tries to present his idea and thinking with the help of two little children, Margie and Tommy. Margie is eleven years and Tommy thirteen years old.

On 17 May, 2157 Tommy found a real book that belonged to his grandfather's grandfather. The pages were yellow and chinky and words were not moving.

Margie and Tommy were sitting and reading the real book that he found in his attic. Margie hates her mechanical teacher too much. They both have mechanical teacher. Margie's teacher gives her some instruction and she has to obey them.

Margie solve her paper in a slot, the teacher checks and instantly give her marks. Margie doesn't like her Geography teacher, she is doing very worse in her exams.

Margie's mother sent for the mechanic to solve the problem. He was a round little man with a red face. He solve the problem and told her mother that Margie was not wrong but the mechanical teacher was working very fast.

When Tommy told that the book was about schools, Margie got confused and was not able to understand as what one could write about schools because she hated her mechanical teacher very much.

Tommy said that in olden days a normal person/ human being used to be a teacher who lived in a separate buildings and taught students in a special building. Margie was very surprised to hear that.

They had finished reading half of the book then Margie's mother called her for study. She went to her class room right next to her bedroom and the mechanical teacher was waiting for her.

The mechanical teacher gave her lesson on Arithmatic, it was about addiction and proper fraction. She was still thinking about the old kind of schools where all the children from neighbourhood come and learn together. She was thinking about the fun that they had at the school.

The fun they had summary in Hindi

लेखक ने 2157 के समय को पाठकों के सामने प्रस्तुत किया है। वह अपने विचार और सोच को दो छोटे बच्चों, मार्गी और टॉमी की मदद से प्रस्तुत करने की कोशिश करता है।  मार्गी ग्यारह साल और टॉमी तेरह साल का है।


 17 मई, 2157 को टॉमी को एक असली किताब मिली जो उनके दादा के दादा की थी।  पृष्ठ पीले और चिंकी थे और शब्द नहीं चल रहे थे।


 मार्गी और टॉमी बैठे थे और असली किताब पढ़ रहे थे जो उन्हें अपने अटारी में मिली थी।  मार्गी अपने यांत्रिक शिक्षक से बहुत नफरत करती है।  वे दोनों यांत्रिक शिक्षक हैं।  मार्गी की शिक्षिका उसे कुछ निर्देश देती है और उसे उनका कहना मानना ​​पड़ता है।


 मार्गी एक स्लॉट में अपने पेपर को हल करती है, शिक्षक जाँच करता है और तुरंत उसके अंक देता है।  मार्गी को अपना भूगोल शिक्षक पसंद नहीं है, वह अपनी परीक्षा में बहुत बुरा कर रही है।


 मार्गी की मां ने समस्या को हल करने के लिए मैकेनिक के लिए भेजा।  वह लाल चेहरे वाला गोल छोटा आदमी था।  उन्होंने समस्या को हल किया और अपनी मां को बताया कि मार्गी गलत नहीं थी, लेकिन मैकेनिकल शिक्षक बहुत तेजी से काम कर रहा था।


 जब टॉमी ने बताया कि किताब स्कूलों के बारे में है, तो मार्गी भ्रमित हो गई और समझ नहीं पा रही थी कि कोई स्कूलों के बारे में क्या लिख ​​सकता है क्योंकि वह अपने यांत्रिक शिक्षक से बहुत नफरत करती थी।


 टॉमी ने कहा कि पुराने जमाने में एक सामान्य व्यक्ति / इंसान एक शिक्षक हुआ करता था जो एक अलग इमारत में रहता था और छात्रों को एक विशेष इमारत में पढ़ाता था।  यह सुनकर मार्गी को बहुत आश्चर्य हुआ।


 वे किताब का आधा हिस्सा पढ़ चुके थे तब मार्गी की मां ने उन्हें अध्ययन के लिए बुलाया।  वह अपने बेडरूम के ठीक बगल वाले अपने क्लास रूम में गई और मैकेनिकल टीचर उसका इंतज़ार कर रही थी।


 मैकेनिकल शिक्षक ने उसे अरिथमेटिक पर अपना पाठ दिया, यह लत और उचित अंश के बारे में था।  वह अभी भी पुराने तरह के स्कूलों के बारे में सोच रही थी, जहाँ पड़ोस के सभी बच्चे एक साथ आते और सीखते हैं।  वह उस मस्ती के बारे में सोच रही थी जो स्कूल में थी।



The fun they had short questions answers

Q1. Who is the author of the lesson 'The Fun They Had' ? 
Ans: The author of the lesson The fun they had is Issac Asimov.

Q2. What did Tommy find ? 
Ans: Tommy found a real book.

Q3. What had happened to the pages of the real book ? 
Ans: The pages of the real book had become yellow and wrinkled.

Q4. Why did the pages become yellow and chinky ? 
Ans: The real book was very old and so its pages became yellow and chinky.

Q5. What did Margie's grandfather say ? 
Ans: Margie's grandfather said that when he was a little boy his grandfather told him that there was a time when all stories were printed on paper.

Q6. What is a Telebook ? 
Ans: A Telebook is a book that displayed on the computer screen or Television screen, It's words keep moving.

Q7. Why did Margie hate school ? 
Ans: Margie hated school because the mechanical teacher had been giving her test after test.

Q8. What did Margie think about the man with a red face ? 
Ans: Margie thought about the man that he wouldn't be able to fix the mechanical teacher.

Q9. Why was Margie disappointed ? 
Ans: Margie was disappointed because the inspector fixed the mechanical teacher within an hour.

Q10. How was the county inspector ? 
Ans: The county inspector was a round little man with a red face.

Q11. What did the county inspector do ? 
Ans: The County inspector slowed down the speed of the mechanical teacher upto an average ten years level.

Q12. Who was Mrs. Jones ? 
Ans: Mrs. Jones was Margie's mother.

Q13. How did the kids enjoy their school days ? 
Ans: The kids enjoyed their school days by laughing and shouting in the schoolyard.

Q14. At what time is the story set in ? 
Ans: The story is set in 2157.


The fun the had class 9 text book questions answers

Thinking about the text

Q. I. Answer these questions in a few words or a couple of sentences each. 

1. How old are Margie and Tommy ? 
Ans: Margie is eleven years and Tommy is thirteen years old.

2. What did Margie write in her diary ? 
Ans: Margie wrote in her diary that, Today 17 May, 2157 Tommy found a real book.

3. Had Margie ever seen a book before ? 
Ans: No, Margie had never seen a book before.

4. What things about the book did she find strange ? 
Ans: The strange thing Margie found about the book that the pages were yellow and chinky and words did not move as the words move on computer screen.

5. What do you think a telebook is ? 
Ans: I think a telebook is displayed on a computer screen or television screen and words keep moving.

6. Where was Margie's school ? Did she have any classmates ? 
Ans: Margie's school was right next to her bedroom in her own house. No, she did not have any classmates.

7. What subjects did Margie and Tommy learn ? Ans: Margie learnt the subject Geography and Mathematics, Tommy learnt the subject History and Mathematics.

Q. II. Answer the following with reference to the story. 

1. "I wouldn't throw it away"

       (i) Who says these words ? 
       (ii) What does 'it' refers to ? 
       (iii) What is it being compared with the speaker ? 

Ans:
(i) Tommy says these words.
(ii) It refers to the real book.
(iii) The speaker compares it with a telebook.

2. "Sure they had a teacher, but it wasn't a regular teacher. It was a man".

       (i) Who does 'they' refer to ? 
       (ii) What does 'regular' mean here ?
       (iii) What does it contrasted with ? 

Ans:
(i) Here they refers to the people / students of the old times.
(ii) Here regular means normal human.
(iii) It is contrasted with the mechanical teacher.

Q. III. Answer each of these questions in a short paragraph (about 30 words) 

Q1. What kind of teacher did Margie and Tommy have ? 
Ans: Margie and Tommy have mechanical teacher. It is large, black and ugly. It used to teach, give homework and calculate the marks in no time.

Q2. Why did Margie's mother send for the county inspector ? 
Ans: Margie's mother sent for the county inspector because the mechanical teacher was not functioning properly and Margie was doing worse in her test.

Q3. What did he do ? 
Ans: The county inspector smiled at Margie, gave her an apple, then took apart the mechanical teacher and fixed it again.

Q4. Why was Margie doing badly in Geography ? What did the county inspector do to help her ? 
Ans: Margie was doing badly in Geography as she was given test after test because the mechanical teacher was working fast against her age. The county inspector slowed down the speed up to an average ten years level.

Q5. What had once happened to Tommy's teacher ? 
Ans: Once Tommy's teacher was taken away nearly a month because the History section had blanked out completely.

Q6. Did Margie have regular days and hours for school ? If so, why ? 
Ans: Yes, Margie had regular days and hours except saturday and sunday. Her mother said little girls learned better is they learned at regular hours.

Q7. How does Tommy describe the old kind of school ? 
Ans: Tommy says that the old kind of school were different. It was large and special building, where groups of students came for learning. They learned together, laughed and shouted in the schoolyard and helped one another.

Q8. How does Tommy describe the old kind of teachers ? 
Ans: Tommy says that the old kind of teachers did not live in same building. They had a separate buildings where students were taught in groups and gave them homework. the old teachers were normal human beings.


The fun they had long questions answers

Q. IV. Answer each of these questions in two or three paragraphs (100-150 words) 

Q1. What are the main features of the mechanical teachers and the schoolrooms that Margie and Tommy have in the story ? 
Ans: Margie and Tommy have mechanical teachers. The mechanical teacher taught them subjects in the computer screen. Margie and Tommy's school is in their own house, they need not go to other buildings for getting formal education. Their teacher is placed in one of the room in their own house.

They don't have classroom where all students sit together. Their teacher has many telebooks, thus they do not need individual printed books or copy. The mechanical teacher teach them, give test and calculate marks in no time. Their education system is technologically advanced.

The Road not Taken
The Sound of Music
My Childhood
No men are Foreign
Wind
The Lake Isle of Innisfree
A visit to Kaziranga and Sivasagar

No comments:

Post a comment

Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.