6 Oct 2025

The Adventure of Toto Common MCQ Class 9 English Assam

The Adventure of Toto Common MCQ Class 9 English Assam

The Adventure of Toto Common MCQ Class 9 English Assam


The Adventure of Toto Common MCQ Class 9 English Assam: The Adventures of Toto is chapter no two from class 9 NCERT English main textbook. The lesson The Adventures of Toto is written by Ruskin Bond. Here you'll get The Adventure of Toto Common MCQ Class 9 English Assam. 



The Adventure Of Toto Common MCQ Class 9 English Assam with Answers

The story The adventures of Toto revolves around the adventures of a family that decides to adopt a pet monkey. The story is of an animal lover, the author's grandfather, and the effect his love for animals and in particular his attraction for a monkey has on the rest of the family members. It is a humorous story which captures the antics of the monkey and its effect on the family that adopted it. 



The Adventure Of Toto Common MCQ Class 9 English Assam PDF | The Adventures of Toto MCQ SEBA board

1. Who was Toto ?

(a) A little horse

(b) A pretty monkey

(c) A pretty child

(d) A pet parrot

Ans: (b) A pretty monkey


2. Where was Toto kept ?

(a) In a cupboard

(b) In the zoo

(c) In the field

(d) In the garden

Ans: (a) In a cupboard


3. What was the color of Toto the monkey ?

(a) Black

(b) Brown

(c) White

(d) Red

Ans: (d) Red


4. Who did Grandfather buy Toto from ?

(a) A rickshaw-puller

(b) A tonga-driver

(c) A milkmaid

(d) A juggler

Ans: (b) A tonga-driver


5. Where was he put away ?

(a) Narrator’s wardrobe

(b) Wooden box having small holes

(c) Closet opening into bedroom wall

(d) None of these 

Ans: (c) Closet opening into bedroom wall


6. What did Toto do to the wallpaper ?

(a) He nibbled at it

(b) He tore it

(c) He painted on it

(d) He ignored it 

Ans: (b) He tore it 


7. For how much was Toto bought ?

(a) Five rupees

(b) Ten rupees

(c) Fifteen rupees

(d) Twenty rupees

Ans: (a) Five rupees


8. How much did Grandfather sell Toto for ? 

(a) Five rupees

(b) Three rupees

(c) Ten rupees

(d) Two rupees 

Ans: (b) Three rupees 


9. What served as a third hand for Toto ?

(a) One of his forelegs

(b) His tail

(c) His face

(d) His long fingers

Ans: (b) His tail


10. What could Toto do with his tail ?

(a) Beat a drum

(b) Put things into his mouth

(c) Eat from a dish

(d) Hang from a branch

Ans: (d) Hang from a branch


11. Where did the writer’s Grandfather live ?

(a) In Dehradun

(b) In Saharanpur

(c) In Delhi

(d) In Mumbai

Ans: (a) In Dehradun


12. What kind of water did Toto like to take a bath in ?

(a) Cold water

(b) Ice water

(c) Snow water 

(d) Warm water

Ans: (d) Warm water


13. The teeth of Toto in the story ‘The Adventures of Toto’ were

(a) Sharp and white

(b) Long and white

(c) Pearly white

(d) Small and blunt

Ans: (c) Pearly white


14. On which trip grandfather was going ?

(a) A trip to Dehra Dun

(b) A trip from Dehra Dun to Saharanpur

(c) A trip from Saharanpur

(d) A trip from Saharanpur to Dehra Dun

Ans: (b) A trip from Dehra Dun to Saharanpur


15. What was the purpose of the trip ?

(a) To leave Toto in zoo

(b) To go on a vacation with Toto

(c) To collect grandfather’s pension

(d) To arrange a safe place to hide Toto

Ans: (c) To collect grandfather’s pension


16. What did Toto do with the writer's school blazer ?

(a) He threw it out of the window

(b) He wore it on his back

(c) He tore it into shreds

(d) He made it into his bedding

Ans: (c) He tore it into shreds


17. Why was Toto kept secretly ?

(a) to save from other animals

(b) because grandmother disliked animals

(c) because he was naughty

(d) None of the above 

Ans: (c) because he was naughty


18. How did the ticket collector fix the fare for Toto ?

(a) By calling him a dog

(b) By asking other passengers

(c) By giving him a seat

(d) By following his rule book

Ans: (a) By following his rule book


19. How did Toto check the warmth of the water ?

(a) With writer's help

(b) By touching it outside

(c) By putting his hand in it

(d) None of the above 

Ans: (c) By putting his hand in it


20. Where would Toto dry himself after taking bath ?

(a) Near the kitchen fire

(b) Under the sun across the courtyard

(c) Inside the author’s bedroom

(d) On the terrace

Ans: (a) Near the kitchen fire


21. What kind of bag was provided for Toto prior to traveling with Grandfather ?

(a) An orange canvas kit bag

(b) Author's old school bag

(c) A brown canvas kit back

(d) A black canvas kit bag

Ans: (d) A black canvas kit bag


22. What would Grandmother do when Grandfather brought home some new bird or animal ?

(a) She always fussed

(b) She felt very happy

(c) She would start crying

(d) She started playing with it

Ans: (a) She always fussed


23. According to the author, what would Toto do all the time ?

(a) Sit quietly

(b) Play with nana

(c) Hop after Grandfather

(d) Tear things into pieces

Ans: (d) Tear things into pieces


24. Why did the ticket collector look closely at the tortoise ?

(a) To check which category of animal it was

(b) To check if it was really a tortoise

(c) To check whether it was alive or not

(d) All of these

Ans: (a) To check which category of animal it was


Also read : 



No comments:

Post a Comment

Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.