Animals Class 10 Common MCQ for HSLC 2026
Animals Class 10 Common MCQ for HSLC 2026: Animals is the poem no seven from class 10 NCERT English textbook footprints. The poem Animals is penned by poet Walt Whitman. Here we'll get to Animals Class 10 Common MCQ for HSLC 2026.
Animals Common MCQ question with Answers for HSLC 2026 | Animals class 10 Common MCQ for HSLC 2026 with Answers
1. How do the animals appear to the poet ?
(a) confused and peaceful
(b) calm, peaceful and self-confident
(c) confused and sad
(d) none of the above
Ans: (b) calm, peaceful and self-confident
2. The poet finds human beings
(a) easygoing
(b) respectable
(c) complicated
(d) rigid
Ans: (c) complicated
3. What does the poet wish to live with ?
(a) Dragons
(b) Animals
(c) Dinosaurs
(d) None of the Above
Ans: (b) Animals
4. The word ‘evince’ means the same as
(a) Deactivate
(b) Devastate
(c) Deteriorate
(d) Demonstrate
Ans: (d) demonstrate
5. The poet wants to live with animals because
(a) animals look at him for long
(b) animals kneel to the poet
(c) animals respect their forefathers
(d) animals show their relations to the poet
Ans: (d) animals show their relations to the poet
6. What is the attitude of the animals toward their sins ?
(a) They do not weep
(b) They feel sad
(c) They keep calm
(d) None of the Above
Ans: (a) They do not weep
7. Human beings have the mania of owning -
(a) Things
(b) Charts
(c) Money
(d) Health
Ans: (a) Things
8. they ane so placid and self-contained" what does the word 'placid' mean ?
(a) Calm
(c) Angry
(b) Pleased
(d) Greedy
Ans: (a) Calm
9. How would you describe the tone of the poet ?
(a) melancholic, resigned
(b) fanciful, noble
(c) reflective, idealistic
(d) fearful, gloomy
Ans: (c) reflective, idealistic
Animals class 10 Common MCQ for HSLC 2026 online | Animals Class 10 MCQ Online Test | MCQ Questions for Class 10 English with answers PDF ASSEB Board
10. What mania do human beings suffer from ?
(a) mania of love
(b) mania of lust
(c) mania of possessing things
(d) none of the Above
Ans: (c) mania of possessing things
11. What do the men make the poet sick for ?
(a) discussing their duty to God
(b) discussing their wealth
(c) discussing their health
(d) none of the Above
Ans: (a) discussing their duty to God
12. What is the attitude of human about those who lived thousands of years ago ?
(a) They kneel
(b) They stand
(c) They fly
(d) None of the Above
Ans: (a) They kneel
13. What shows that the poet loves animals ?
(a) He looks at the animals for short time.
(b) He stands and looks at the animals long and long.
(c) He feed the animals
(d) None of the Above
Ans: (b) He stands and looks at the animals long and long.
14. Why do humans keep awake in the dark and weep for their sins while animals never do such things ?
(a) Because animals have a clear conscience
(b) Because humans have a clear conscience
(c) All of the Above
(d) None of the Above
Ans: (b) Because humans have a clear conscience
15. Look at the images given below. Choose the option that does not reflect the “tokens” referred to by Whitman.
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iii)
(d) (i) and (iv)
Ans: (c) (i) and (iii)
16. Assertion (A): The poet wishes to live with animals because he finds them more "placid" and "self-contain'd" than humans.
Reason (R): Animals do not complain about their condition and are not obsessed with worldly possessions, unlike human beings.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) Both A and R are false
(d) A is true but R is false
Ans: (a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
17. Assertion (A): Animals are "demented with the mania of owning things" and constantly complain about their lives.
Reason (R): The poet finds humans to be mad with greed and a restless need to acquire more possessions.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is false but R is true
(d) A is true but R is false
Ans: (c) A is false but R is true
18. Assertion (A): The poet believes he once possessed the "tokens" of kindness and innocence that animals now have.
Reason (R): The poet suggests that humanity, over time, has negligently dropped or forgotten these qualities in the race for progress.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) Both A and R are false
(d) A is true but R is false
Ans: (a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
19. Assertion (A): The poet feels sickened by the way humans discuss their "duty to God."
Reason (R): This is because humans are hypocrites, discussing their duty while constantly committing sins and lamenting them, unlike animals who simply exist without such guilt.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) Both A and R are false
(d) A is true but R is false
Ans: (a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
20. Assertion (A): Animals do not "kneel to another" or to their ancestors.
Reason (R): The poet presents this as a positive trait because it means animals do not engage in the power dynamics, hierarchies, or blind reverence that often plague human society.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) Both A and R are false
(d) A is true but R is false
Ans: (a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
21. In the poem 'Animals', Walt Whitman writes that animals do not discuss their duty to ___ . HSLC 2024
(a) parents
(b) society
(c) God
(d) fellow animals
Ans: (c) God
22. In the poem 'Animals', the speaker wonders where the animals got the from. HSLC 2024
(a) laughter
(b) tokens
(c) food
(d) strength
Ans: (b) tokens
23. In the poem "Animals", the poet claims that he can live with - HSLC 2025
(a) machines
(b) plants
(c) friends
(d) animals
Ans: (d) animals
24. Identify the literary device used in this line from "Animals" -
"I think I could turn and live with animals...." HSLC 2025
(a) alliteration
(b) simile
(c) assonance
(d) metaphor
Ans: (d) metaphor
25. In "Animals", what does the poet admire the most about animals ? Comp. 2025
(a) Their ability to hunt efficiently
(b) Their ability to live in the forest
(c) Their simplicity and contentment
(d) Their ability to see in the dark
Ans: (c) Their simplicity and contentment
Also Read:
বংগ বিà¦াজন আৰু স্বদেশী আন্দোলন
মহাত্মা গান্ধী আৰু à¦াৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্à§°াম
অর্থনৈতিক à¦ূগােলঃ বিষয়বস্তু আৰু সম্পদ
পৰিà§±েশ আৰু পৰিà§±েশৰ সমস্যা
Important MCQ for HSLC 2026
A Letter to God VSA for HSLC 2026
Long Walk to Freedom VSA for HSLC 2026
A Tiger in the Zoo VSA for HSLC 2026
The Tale of Custard the Dragon VSA for HSLC 2026
The Midnight Visitor Important VSA
A Letter to God Important Questions Answers
Long Walk to Freedom Important Questions Answers
The Midnight Visitor Important Questions Answers
The Hack Driver Important Questions Answers
First Flight Solutions
• Dust of Snow
• Fire and Ice
• Long Walk to Freedom
• A Tiger in the Zoo
• Two Stories about Flying
• How to tell wild Animals
• The Ball Poem
• From the Diary of Anne Frank
• Amanda
• Animals
• Coorg
• Tea from Assam
• The Trees
No comments:
Post a Comment
Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.