13 Oct 2025

Tea from Assam Class 10 Common MCQ for HSLC 2026

Tea from Assam Class 10 Common MCQ for HSLC 2026

Tea from Assam Class 10 Common MCQ for HSLC 2026


Tea from Assam Class 10 Common MCQ for HSLC 2026: Tea from Assam is a chapter from the class 10 NCERT English text-book First Flight. Tea from Assam is written by Arup Kumar Datta. Here, you'll avail Tea from Assam Class 10 Common MCQ for HSLC 2026.


MCQ Questions for Class 10 English with answers PDF SEBA Board | NCERT MCQ Questions for Class 10 English with Answers PDF download

Q1. Who is the author of “Tea from Assam” ?
(a) Arup Kumar Datta
(b) Lokesh Abrol
(c) Lucio Rodrigues
(d) None of the Above
Ans: (a) Arup Kumar Datta


Q2. What is Assam popularly known as ?
(a) Tea country
(b) Coffee country
(c) Green country
(d) Plantation country
Ans: (a) Tea country


Q3. Where did Rajvir and Pranjol study ?
(a) Assam
(b) Coorg
(c) Goa
(d) Delhi
Ans: (d) Delhi


Q4. Pranjol and Rajvir go to Assam by _____ .
(a) air                              
(b) train
(c) taxi                            
(d) ship
Ans: (b) train


Q5. What was Pranjol’s father ?
(a) a bank manager     
(b) a school manager
(c) a tea-garden manager              
(d) a transport manager
Ans: (c) a tea-garden manager


Q6. “Almost everyone in the compartment was drinking _____ too”
(a) Coffee
(b) Juice
(c) Tea
(d) Water
Ans: (c) Tea 


Q7. How many cups of tea is drunk everyday throughout the world ?
(a) Over eighty crores
(b) Over fifty crores
(c) Over thirty crores
(d) Over twenty crores
Ans: (a) Over eighty crores


Q8. Where were Pranjol and Rajvir when this conversation took place ?
(a) over the hills
(b) at the tea plantation
(c) in the train
(d) in the hotel
Ans: (c) in the train


Q9. What was Rajvir, too an ardent fan of 
(a) tea
(b) train travel
(c) detective stories
(d) sports
Ans: (c) detective stories


Q10. Why was Rajvir excited ?
(a) because he had spotted coffee garden.
(b) because he had spotted tea garden.
(c) because he had spotted wheat garden.
(d) None of the Above
Ans: (b) because he had spotted tea garden.


Q11. Who was Bodhidharma ?
(a) An ancient Buddhist ascetic
(b) A tea vendor
(c) An atheist
(d) A demon
Ans: (a) An ancient Buddhist ascetic


Q12. How many tea plants grew out of the eyelids ?
(a) Five tea plants
(b) Ten tea plants
(c) Twenty tea plants
(d) Thirty tea plants
Ans: (b) Ten tea plants


Q13. Tea was first drunk in ____________.
(a) China                        
(b) Europe
(c) India                         
(d) America
Ans: (a) China


Q14. When and where was tea first drunk ?
(a) Around 300 AD in India
(b) Around 200 AD in China 
(c) Around 2700 BC in India
(d) Around 2700 BC in China
Ans: (d) Around 2700 BC in China


Q15. Tea was first drunk in China in _____
(a) 2000 B.C                
(b) 2300 B.C
(c) 2700 B.C                
(d) 3100 B.C
Ans: (c) 2700 B.C


Q16. The words like ‘chai’ and ‘chini’ are derived from _____.
(a) India
(b) China
(c) France
(d) None of the Above
Ans: (b) China


Q17. What was the name of the tea estate managed by Pranjol’s parents ?
(a) Dhanibabad
(b) Dhekiabari
(c) Dhekinabad
(d) None of the above
Ans: (b) Dhekiabari


Q18. Why did Pranjol's father slow down ?
(a) To allow a tractor to pass
(b) To enjoy tea
(c) To converse with Rajvir
(d) To relax a bit
Ans: (a) To allow a tractor to pass


Q19. What made Mr Barua surprised ?
(a) Sudden rain in the plantation
(b) Rajvir's knowledge about tea
(c) Bitterness of tea leaves
(d) Delay in passing of the tractor
Ans: (b) Rajvir's knowledge about tea


Tea From Assam Class 10 Common MCQ for HSLC 2026 online | Tea From Assam class 10 Common MCQ for HSLC 2026 English

Q20. What is the duration of the second flush or sprouting period ?
(a) June-August
(b) October-December
(c) May-July
(d) August-November
Ans: (c) May-July


Q21. In Europe, tea was drunk as more of a _____ than _____.
(a) medicine, beverage
(b) beverage, medicine
(c) sleep waver, medicine
(d) sleep banisher, medicine
Ans: (a) medicine, beverage 


Q22. What were the tall trees among tea bushes for ?
(a) Fruits
(b) Shade
(c) Wood
(d) Decoration
Ans: (b) Shade


Q23. What did the vendor shout ?
(a) "Water-water"
(b) "Chai-garam... garam-chai"
(c) "Tickets please"
(d) "Snacks-snacks"
Ans: (b) "Chai-garam... garam-chai"


Q24. What does the word "beverage" mean ?
(a) A delicious food
(b) A healthy soup
(c) A refreshing drink
(d) A nourishing eatable
Ans: (c) A refreshing drink


Q25. Why did Rajvir compare the tea bushes to doll-like figures ?
(a) They were small and delicate 
(b) They were orderly and the same height, like a line of dolls 
(c) They were dressed in colorful outfits
(d) They were arranged in circular patterns
Ans: (c) They were orderly and the same height, like a line of dolls 


Q26. What did the tea pluckers wear on their backs in the tea garden ?
(a) School bags
(b) Plastic bags
(c) Bamboo baskets 
(d) Leaf baskets
Ans: (c) Bamboo baskets 


Q27. What did Rajvir observe in the tea garden that Pranjol didn't notice ?
(a) The different varieties of tea plants
(b) The tea pluckers wearing plastic aprons
(c) The lush green scenery
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above 


Q28. Why wasn't Pranjol excited to see the tea garden ?
(a) He was bored with the sight
(b) He was brought up on a plantation
(c) He was too young to appreciate it
(d) He preferred cities to countrysides
Ans: (b) He was brought up on a plantation


Q29. What was the Chinese legend about the origin of tea ?
(a) It grew from the eyelids of an ascetic
(b) A Chinese emperor discovered it by accident
(c) It was a gift from the gods
(d) It was first drunk in India
Ans: (b) A Chinese emperor discovered it by accident 


Q30. What was the Indian legend about the discovery of tea ? 
(a) Bodhidharma, an Indian priest, discovered it
(b) It grew from the eyelids of Bodhidharma
(c) An ancient Chinese monk experimented with it
(d) It was a drink for kings only.
Ans: (b) It grew from the eyelids of Bodhidharma 


Q31. What can be inferred about Rajvir’s character from his interest in tea and detective stories ?
(a) He is adventurous and curious
(b) He is uninterested in learning
(c) He prefers solitude and quiet
(d) He dislikes travelling
Ans: (a) He is adventurous and curious


Q32. What could be a possible reason for Pranjol’s lack of excitement about the tea garden ?
(a) He doesn’t like tea
(b) He grew up around tea gardens and finds them ordinary
(c) He prefers urban life
(d) He is tired from the journey
Ans: (b) He grew up around tea gardens and finds them ordinary


Q33. Why does the author mention the ugly building with smoke in the chapter ‘Tea from Assam’ ?
(a) To highlight tea production
(b) To show pollution
(c) To contrast with the tea garden’s beauty
(d) To show a nearby factory
Ans: (c) To contrast with the tea garden’s beauty


Q34. How might Rajvir’s experience at the tea garden influence his future career ?
(a) He might become a tea taster
(b) He might pursue a career in agriculture
(c) He might become a writer
(d) He might lose interest in tea
Ans: (b) He might pursue a career in agriculture


Q35. What could be the significance of the tea pluckers being described as ‘doll-like figures’ in the chapter ‘Tea from Assam’ ?
(a) To emphasise their uniformity and coordination
(b) To indicate they are small in size
(c) To show they are not real people
(d) To highlight the mechanisation of tea plucking
Ans: (a) To emphasise their uniformity and coordination


Q36. If Rajvir were to write a report on his visit, which aspect would he likely focus on ?
(a) The historical legends of tea.
(b) The industrial processes of tea production.
(c) The natural beauty and the process of tea plucking.
(d) The economic impact of tea in Assam.
Ans: (c) The natural beauty and the process of tea plucking


Q37. What lesson does the story of Bodhidharma cutting off his eyelids convey about tea ?
(a) Tea can keep people awake and alert
(b) Tea was discovered by accident
(c) Tea has spiritual significance
(d) Tea is an ancient remedy
Ans: (a) Tea can keep people awake and alert


Q38. Which of the following best describes Pranjol’s reaction to Rajvir’s knowledge about tea ?
(a) Annoyance
(b) Indifference
(c) Surprise
(d) Disapproval
Ans: (c) Surprise


Q39. What could be the reason Rajvir finds the view of the tea bushes ‘magnificent’ in the chapter ‘Tea from Assam’ ?
(a) He has never seen tea bushes before
(b) He enjoys the industrial landscape
(c) He is imagining the economic benefits of tea
(d) He is interested in botany
Ans: (a) He has never seen tea bushes before


Q40. What might be the impact of Rajvir’s visit on his relationship with Pranjol ?
(a) They might become closer friends
(b) They might drift apart
(c) Rajvir might become envious of Pranjol
(d) Pranjol might become annoyed with Rajvir
Ans: (a) They might become closer friends


Class 10 English MCQ 2026 | Tea From Assam Class 10 Common MCQ for HSLC 2026 download

Q41. What is the underlying theme of Rajvir’s curiosity about tea legends ?
(a) The importance of historical knowledge
(b) The fascination with unknown origins
(c) The need for scientific accuracy
(d) The commercial value of tea
Ans: (b) The fascination with unknown origins


Q42. How might the story have changed if Rajvir had been uninterested in tea ?
(a) The visit would have been uneventful and dull
(b) Pranjol would have had to entertain Rajvir
(c) The focus might have shifted to detective stories
(d) Rajvir might have left early
Ans: (a) The visit would have been uneventful and dull


Q43. What creative project could Rajvir undertake after his visit ?
(a) Create a documentary about tea production
(b) Start a detective club at school
(c) Develop a new blend of tea
(d) Write a novel set in a tea garden
Ans: (a) Create a documentary about tea production


Q44. What can we assume about Rajvir’s reading habits based on his interest in tea and detective stories ?
(a) Only non-fiction
(b) Various genres
(c) Rarely reads
(d) Forced reading
Ans: (b) Various genres


Q45. Based on Pranjol’s reaction to the tea garden, what can we assume about his experiences ?
(a) Never visited
(b) Finds boring
(c) Loves city life
(d) Dislikes nature
Ans: (b) Finds boring


Q46. What can we assume about the role of tea in the local economy based on the description of the tea gardens as seen in the chapter ‘Tea from Assam’ ?
(a) Minor crop
(b) Significant role
(c) Declining production
(d) Local use only
Ans: (b) Significant role


Q47. What can we assume about Rajvir’s personality based on his conversation with Pranjol’s father ?
(a) Uninterested
(b) Shy, reserved
(c) Confident, curious
(d) Quiet
Ans: (c) Confident, curious


Q48. What can we assume about the significance of legends as seen in the chapter ‘Tea from Assam’ ?
(a) Unimportant
(b) Central
(c) Completely factual
(d) Irrelevant
Ans: (b) Central


Q49. Based on Rajvir’s excitement about the tea garden, what can we assume about his previous experiences ?
(a) Frequent visitor
(b) Never seen
(c) Dislikes agriculture
(d) Indifferent
Ans: (b) Never seen


Q50. What can we assume about the impact of the tea industry on the local landscape as seen in the chapter ‘Tea from Assam’ ?
(a) Dominates factories
(b) Natural, untouched
(c) Shaped landscape
(d) No impact
Ans: (c) Shaped landscape


Q51. Based on Pranjol’s lack of excitement, what can we assume about his potential interests ?
(a) Urban settings
(b) Prefers sports
(c) Indifferent
(d) Different passion
Ans: (a) Urban settings


Q52. What can we assume about the reason Rajvir shares tea legends with Pranjol ?
(a) Impress Pranjol
(b) Unsure topic
(c) Change subject
(d) Genuinely interested
Ans: (d) Genuinely interested


Q53. What can we assume about the relationship between Rajvir and Pranjol based on their interactions ?
(a) Rarely speak
(b) Good friends
(c) Distant
(d) Often argue
Ans (b) Good friends


Q54. What value does Rajvir’s curiosity about tea reflect as seen in the chapter ‘Tea from Assam’ ?
(a) Indifference
(b) Ignorance
(c) Eagerness to learn
(d) Laziness
Ans: (c) Eagerness to learn


Q55. What value is shown by Pranjol inviting Rajvir to his home as seen in the chapter ‘Tea from Assam’ ?
(a) Hospitality
(b) Isolation
(c) Selfishness
(d) Indifference
Ans: (a) Hospitality


Q56. What value can be attributed to the tea pluckers’ hard work as seen in the chapter ‘Tea from Assam’ ?
(a) Laziness
(b) Dedication
(c) Carelessness
(d) Disinterest
Ans: (b) Dedication


Q57. What value does Rajvir’s interest in tea legends show as seen in the chapter ‘Tea from Assam’ ?
(a) Superstition
(b) Respect for tradition
(c) Disregard for history
(d) Scepticism
Ans: (b) Respect for tradition


Q58. What value is reflected in Rajvir’s willingness to learn from Mr. Barua as seen in the chapter ‘Tea from Assam’ ?
(a) Arrogance
(b) Humility
(c) Stubbornness
(d) Ignorance
Ans: (b) Humility


Q59. What value does Pranjol demonstrate by not showing off his knowledge about tea as seen in the chapter ‘Tea from Assam’ ?
(a) Modesty
(b) Arrogance
(c) Vanity
(d) Boastfulness
Ans: (a) Modesty


Q60. What value is evident in the detailed description of the tea garden’s natural beauty as seen in the chapter ‘Tea from Assam’ ?
(a) Appreciation for nature
(b) Disregard for the environment
(c) Indifference to beauty
(d) Preference for urban life
Ans: (a) Appreciation for nature


Q61. What value is shown by Rajvir’s detailed preparation before visiting the tea garden as seen in the chapter ‘Tea from Assam’ ?
(a) Carelessness
(b) Thoroughness
(c) Negligence
(d) Indifference
Ans: (b) Thoroughness


Q62. What value can be inferred from Pranjol’s father’s surprise at Rajvir’s knowledge as seen in the chapter ‘Tea from Assam’ ?
(a) Disinterest
(b) Respect for knowledge
(c) Disregard
(d) Contempt
Ans: (b) Respect for knowledge


Q63. What value does the chapter ‘Tea from Assam’ emphasize by highlighting the extensive tea plantations in Assam ?
(a) Environmental neglect
(b) Economic importance
(c) Cultural irrelevance
(d) Social isolation
Ans: (b) Economic importance


Q64. What can Rajvir’s excitement about tea plantations teach us about the importance of new experiences ?
(a) New experiences are overrated
(b) Familiarity breeds contempt
(c) New experiences can enrich our understanding
(d) Only familiar experiences are valuable
Ans: (c) New experiences can enrich our understanding


Q65. Why might Pranjol’s reaction to the tea garden differ from Rajvir’s as seen in the chapter ‘Tea from Assam’ ?
(a) Pranjol is uninterested in tea
(b) Pranjol takes the tea gardens for granted
(c) Pranjol prefers reading over nature
(d) Pranjol dislikes nature
Ans: (b) Pranjol takes the tea gardens for granted


Q66. What does Rajvir’s interest in the history and legends of tea suggest about the value of curiosity ?
(a) Curiosity is unimportant
(b) Curiosity can lead to misinformation
(c) Curiosity drives learning and discovery
(d) Curiosity distracts from reality
Ans: (c) Curiosity drives learning and discovery


Q67. What can the detailed description of the tea pluckers tell us about the value of hard work as seen in the chapter ‘Tea from Assam’ ?
(a) Hard work is rarely noticed
(b) Hard work is only for the poor
(c) Hard work is essential for progress
(d) Hard work is overrated
Ans: (c) Hard work is essential for progress


Q68. Why is it significant that Rajvir shares the legends of tea with Pranjol as seen in the chapter ‘Tea from Assam’ ?
(a) It shows Rajvir’s lack of knowledge
(b) It highlights the cultural significance of tea
(c) It proves legends are more important than facts
(d) It shows Pranjol is ignorant
Ans: (b) It highlights the cultural significance of tea


Q69. How might Rajvir’s detailed observations during the journey reflect on his character as seen in the chapter ‘Tea from Assam’ ?
(a) He is inattentive
(b) He is highly observant and detail-oriented
(c) He is bored easily
(d) He prefers not to engage
Ans: (b) He is highly observant and detail-oriented


Q70. What lesson can be learned from Pranjol’s nonchalant attitude towards the tea garden as seen in the chapter ‘Tea from Assam’ ?
(a) Familiarity can lead to indifference
(b) Indifference is a sign of intelligence
(c) Nature is unimportant
(d) Enthusiasm is overrated
Ans: (a) Familiarity can lead to indifference


Tea From Assam Previous Years Solved Questions HSLC

Q71. ______ has the largest concentration of tea plantations in the world. HSLC 2023
(a) Darjeeling
(b) Tamil Nadu
(c) Assam
(d) Kerala
Ans; (c) Assam


Q72. Tea was first drunk in ___ HSLC 2023
(a) China
(b) Japan
(c) England
(d) India
Ans: (a) China


Q73. Bodhidharma was an ancient Buddhist ____ . Comp 2023
(a) farmer
(b) ascetic
(c) planter
(d) cook
Ans: (b) ascetic


Q74. ______ was the name of the tea-garden managed by Pranjol's father. Comp 2023
(a) Dhekiabari
(b) Dhekiajuli
(c) Dhekia khowa
(d) Dhekialdar
Ans: (a) Dhekiabari


Q75. Pranjol buried his nose in his detective book again.
What does the underlined part mean ? HSLC 2024

(a) To become deeply engrossed in something
(b) To have cold
(c) To cover the nose with something
(d) To smell the something
Ans: (a) To become deeply engrossed in something


Q76. Read the following statements with reference to 'Tea from Assam' and choose the correct option: HSLC 2024
Statement 1: Bodhidharma was a lazy monk who loved to sleep.
Statement 2: The legend of Bodhidharma originated in China.

(a) Statement 1 is true and Statement 2 is false
(b) Statement 1 is false and Statement 2 is true
(c) Both Statement 1 and Statement 2 are true
(d) Both Statement 1 and Statement 2 are false
Ans: (d) Both Statement 1 and Statement 2 are false


Q77. The second-flush or sprouting period is important as it. HSLC 2024
(a) produces lots of green tea
(b) yields the best tea
(c) requires less work from the labourers
(d) is the time when winter sets in
Ans: (b) yields the best tea


Q78. With reference to the chapter "Tea from Assam", what do you think is the speaker's tone in the quoted sentence "You seem to have done your homework before coming". HSLC 2025
(a) casual
(b) appreciative
(c) sarcastic
(d) humorous
Ans: (b) appreciative


Q79. I have been reading as much as I could about tea," Rajvir said. "No one said really knows who discovered tea but there are many legends." While making this statement in Tea from Assam' Rajvir suggests that the traditional stories regarding the origin of tea are not _____ till today. Choose the correct option to fill in the gap in the above sentence. HSLC 2025
(a) documented
(b) contradicted
(c) authenticated
(d) disregarded
Ans: (a) documented


Q80. "Hey! a tea garden!" Rajvir cried excitedly. But Pranjol didn't share Rajvir's excitement. Why was it so ? HSLC 2025
(a) Because Pranjol did not like tea gardens
(b) Because Pranjol loved the hills
(c) Because Pranjol was familiar with the landscape dotted with tea gardens
(d) Because Pranjol was annoyed with Rajvir
Ans: (c) Because Pranjol was familiar with the landscape dotted with tea gardens


Q81. An old legend says that tea was accidentally discovered by _______ emperor. Comp 2025
(a) a British
(b) a Chinese
(c) an Indian
(d) a Japanese
Ans: (b) a Chinese


Q82. Why did Bodhidharma cut off his eyelids ? Comp 2025
(a) Because he felt sleepy during prayers
(b) Because he felt sleepy during the working hours
(c) Because he felt sleepy throughout the day
(d) Because he felt sleepy during meditation
Ans: (d) Because he felt sleepy during meditation


Also Read:

বংগ বিভাজন আৰু স্বদেশী আন্দোলন 

মহাত্মা গান্ধী আৰু ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰাম 

অর্থনৈতিক ভূগােলঃ বিষয়বস্তু আৰু সম্পদ

পৰিৱেশ আৰু পৰিৱেশৰ সমস্যা

Important MCQ for HSLC 2026

A Letter to God MCQ 

A Tiger in the zoo MCQ 

The Midnight Visitor MCQ 

A Question of Trust MCQ 

Animals MCQ 

A Letter to God VSA for HSLC 2026

Long Walk to Freedom VSA for HSLC 2026

A Tiger in the Zoo VSA for HSLC 2026

The Tale of Custard the Dragon VSA for HSLC 2026

The Midnight Visitor Important VSA

A Letter to God Important Questions Answers 

Long Walk to Freedom Important Questions Answers

The Midnight Visitor Important Questions Answers

The Hack Driver Important Questions Answers

First Flight Solutions
• Dust of Snow
• Fire and Ice
• Long Walk to Freedom
• A Tiger in the Zoo
• Two Stories about Flying
• How to tell wild Animals
• The Ball Poem
• From the Diary of Anne Frank
• Amanda
• Animals
• Coorg
• Tea from Assam
• The Trees



No comments:

Post a Comment

Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.