Landscape of the Soul Common Question Answer for HS 2026
Landscape of the Soul Common Question Answer for HS 2026: Landscape of the Soul is the chapter number six from the class 11 NCERT English main textbook. In this chapter "Landscape of the soul" the writer "Nathalie Trouveroy" contrasts two forms of art "Chinese art and European art" by using two different stories. Here you will get Landscape of the Soul Common Question Answer for HS 2026.
Landscape of the Soul class 11 Important Questions Answers HS 2026 | Landscape of the Soul All Important Question Answer
Q1. What did Emperor Xuangzong Commission Wu Daozi to do ? HS 2011
Ans: The Tang emperor Xuangzongn commissioned the chinese famous painter Wu Daozi to decorate a wall of his palace with a landscape painting. Wu Daozi was a famous Chinese painter of the Tang dynasty.
Q2. How has Nek Chand received international recognition ? HS 2011
Ans: Nek Chand has won worldwide recognition for his Rock garden at Chandigarh. He used stone and recycled material to create this paradise. The Swiss Commission organised a European exhibition in 2005 on Nek Chand's works of art. It was shown in various other European countries. Thus Nek Chand by virtue of his untutored talent won international recognition.
Q3. What is the concept of 'Shanshui' ? HS 2012, 2018
Ans: Shanshui, meaning “mountain-water”, refers to a style of Chinese painting that involves natural landscapes, the landscape which is an inner one, a spiritual and conceptual space. It represents the two complementary poles (`yin’ and `yang’) reflecting the Daoist view of the universe.
Q4. Who was Wu Daozi ? HS 2013
Ans: Wu Daozi was a famous Chinese painter of the Tang dynasty. who lived in the 8th century. His last painting was a landscape commissioned by the Tang emperor Xuanzong to decorate his palace wall.
Q5. What do 'mountain' and 'water' represent in 'Shanshui' ? HS 2014
Ans: Shanshui literally means 'mountain water that represents landscape. Mountain is Yang, that is stable, warm, dry and reaches vertically towards the heaven. While the water is Yin that is fluid, moist, cool and horizontally resting on earth.
Q6. Describe and contrast the features of the Chinese and the European art landscape. HS 2015
Ans: The Chinese form of art is based on imagination and shows inner and spiritual approach of the artist. Whereas, the European art form is real and reproduces an actual view of the object from the landscape.
Landscape of the Soul HS 1st Year Common Question Answer for HS 2026 | Landscape of the Soul Previous Years Solved Questions
Q7. What did Wu Daozi paint for the Emperor ? HS 2016
Ans: For the emperor, Wu-Daozi painted a landscape to decorate the place wall. In the painting he painted the forests, waterfalls, mountains, clouds and the immense sky along with a cave where dwelt a spirit.
Q8. Contrast the Chinese view of art with the European view. HS 2017, 2022, 2025
Ans: In the Chinese view, art is a representation of the mind or the spirit, whereas in the European view, it is of the figure or the body. While Chinese paintings reveal the inner world, the European paintings lay emphasis on a true representation of the physical appearance of the subject.
Q9. What are 'Yang' and 'Yin' ? HS 2019, 2025
Ans: ‘Yang’ represents the mountain or the vertical element which is stable, warm, dry and masculine. ‘Yin’ represents the water or the horizontal element that is fluid, moist, cool and feminine. The interaction of Yang and Yin is the fundamental notion of Daoism.
Q10. How was 'outsider art' or 'art brut' defined at the beginning ? HS 2020
Ans: Art Brut is art that is not done by mainstream artists. It is considered outsider art. Outsider art is art by artists who are self-taught artists. These artists typically had no formal training and their works were often seen as raw, unpolished, and spontaneous, reflecting personal experiences and emotions.
Q11. Who was Wu Daozi ? What did he paint for the Emperor ? HS 2022
Ans: Wu Daozi was a famous Chinese painter of the Tang dynasty, who lived in the 8th century. Wu-Daozi painted a landscape to decorate the place wall. In the painting he painted the forests, waterfalls, mountains, clouds and the immense sky along with a cave where dwelt a spirit.
Q12. Find out the correlations of Yin and Yang in other cultures. HS 2023
Ans: Yin and Yang are two complementary poles which can be correlated in different cultures in different styles. The Indian cultural comprises of nature and God. Nature is the yin and God is the Yang. Combination of two is required to create the world and its all worldly things and creatures.
Q13. What is lacking in Shanshui ? HS 2023
Ans: The third element, the Middle Void where their interaction takes place, is lacking in Shanshui. The Middle Void is indispensable. Hence nothing can happen without it. This is the reason why the white, unpainted space in Chinese landscape is important. This is also where Man finds a fundamental role, in that space between Heaven and Earth.
Q14. What did Wu Daozi want to show the Emperor through his painting ? HS 2024
Ans: Wu Daozi wanted to show the Emperor the true essence of art by revealing the magical and spiritual world hidden within his painting. He created a painting of a landscape and, through his mystical art, entered the painting to disappear forever, emphasizing the idea that art is beyond materialistic appreciation.
Q15. What is Nek Chand's contribution to the world of art ? HS 2024
Ans: Nek Chand is renowned for his creation of the Rock Garden in Chandigarh, a unique piece of environmental art. He used discarded materials like broken ceramics, bangles, and industrial waste to create sculptures and structures, transforming waste into a creative masterpiece.
Class 11 / HS 1st Year Science Biology English Medium
- Chapter 1: The Living World
- Chapter 2: Biological Classification
- Chapter 3: Plant Kingdom
- Chapter 4: Animal Kingdom
HS 1st Year Mathematics Question Paper 2016 PDF Download
HS 1st Year Mathematics Question Paper 2017 PDF Download
HS 1st Year Mathematics Question Paper 2018 PDF Download
HS 1st Year Mathematics Question Paper 2020 PDF Download
HS 1st Year Mathematics Question Paper 2022 PDF Download
HS 1st Year Physics Question Paper 2022 PDF Download
HS 1st Year Political Science Question Paper 2016 PDF Download
HS 1st Year Political Science Question Paper 2017 PDF Download
HS 1st Year Political Science Question Paper 2018 PDF Download
HS 1st Year Political Science Question Paper 2019 PDF Download
HS 1st Year Political Science Question Paper 2020 PDF Download
HS 1st Year Political Science Question Paper 2021 PDF Download
HS 1st Year Political Science Question Paper 2022 PDF Download
HS 1st Year Economics Question Paper 2017 PDF Download (Uploading)
HS 1st Year Economics Question Paper 2019 PDF Download (Uploading)
HS 1st Year Economics Question Paper 2020 PDF Download
HS 1st Year Economics Question Paper 2021 PDF Download (Uploading)
HS 1st Year Economics Question Paper 2022 PDF Download (Uploading)
HS 1st Year History Question Paper 2016 PDF Download
HS 1st Year History Question Paper 2017 PDF Download
HS 1st Year History Question Paper 2018 PDF Download
HS 1st Year History Question Paper 2019 PDF Download
HS 1st Year History Question Paper 2020 PDF Download

No comments:
Post a Comment
Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.