21 Sept 2025

A Question of Trust Common MCQ for HSLC 2026

A Question of Trust Common MCQ for HSLC 2026

A Question of Trust Common MCQ for HSLC 2026


A Question of Trust Common MCQ for HSLC 2026: A Questions of Trust is lesson four from class 10 English NCERT main text book footprints without feet. A Questions of Trust is written by Victor Canning. Here, you'll get A Question of Trust Common MCQ for HSLC 2026



A Questions of Trust Class 10 Important MCQ for HSLC 2026 | Class 10 English Common MCQ 

The story A Questions of Trust is about two thieves. Horace Danby, a lock opening expert and other one is an unknown lady, she is smart and tricks Horace to open the safe for her.



A Question of Trust Common MCQ for HSLC 2026 Answer | Class 10 English Question Paper HSLC 2026 

1. Horace was sneezing due to a

(a) sudden allergy

(b) prior infection

(c) long-standing disease

(d) nasal pain

Ans: (b) prior infection


2. Horace Danby was fond of

(a) playing

(b) listening to music

(c) reading rare and expensive books

(d) travelling

Ans: (c) reading rare and expensive books


3. The word 'safe' in the story "A Question of Trust" means -

(a) Sheltered

(b) Secured

(c) Locker

(d) House Keeping

Ans: (c) Locker


4. The current profession of Horace Danby is -

(a) Locksmith

(b) Assistant librarian in the prison

(c) Thief

(d) Librarian in the prison

Ans: (b) Assistant librarian in the prison


5. Horace Danby had a great desire for

(a) Buying rare and expansive books

(b) Amassing property by cheating his victimes

(c) Buying new and expensive ornaments

(d) Expanding his business interests

Ans: (a) Buying rare and expansive books


6. Honour among thieves is an example of a/n

(a) idiom

(b) slogan

(c) proverb

(d) lyric

Ans: (a) idiom


7. Which disease did the voice of the tentative mistress of Shotover Grange refer to

(a) Sustainous fever

(b) Yellow fever

(c) Hectic fever

(d) Hay fever

Ans: (d) Hay fever


8. In the line – Before he could think, Horace said, “Hay fever,” –the response was

(a) rehearsed.

(b) spontaneous and natural.

(c) hesitant.

(d) rapid and hostile.

Ans: (b) spontaneous and natural


9. Which magazine could have published the article mentioned in the lesson ?

(a) Paws & Claws

(b) Outdoors & Landscaping

(c) Interiors

(d) The Investor

Ans: (c) Interiors


10. Choose the most suitable antonym of the word “Hinder”.

(a) Obstruct

(b) Shackle

(c) Hamper

(d) Facilitate

Ans: (d) Facilitate


11. What was the piece of evidence against Horace ?

(a) his lighter

(b) his gloves

(c) his fingerprints

(d) all of the above

Ans: (c) his fingerprints


12. Choose the most suitable antonym of the word “Frighten”

(a) Reassure

(b) Petrify

(c) Eldritch

(d) Startle

Ans: (a) Reassure


13. Horace said he robbed only rich people. What does this reveal about his personality.

(a) He cared about the poor

(b) He was greedy for wealth

(c) He was honest by heart

(d) He justified his crimes with weak

Ans: (d) He justified his crimes with weak


14. The plan devised by Horace was to

(a) tell about the safe to the owner of the house

(b) blackmail the wife of the owner later

(c) look for another safe for buying books

(d) tell the police the truth before the lady could deceive him

Ans: (c) look for another safe for buying books


15. What you think are the main feelings Horace probably has, for the young lady who tricked him, when he thinks about her.

(a) anger and blame

(b) admiration and respect

(c) respect and gratitude

(d) anger and vengeance

Ans: (d) anger and vengeance


16. Choose the image that correctly describes the location of the safe, based on the given extract.

A Question of Trust Common MCQ for HSLC 2026

(a) Option (1)

(b) Option (2)

(c) Option (3)

(d) Option (4)

Ans: (c) Option (3)


17. Choose the option that lists the evidence that the police might have used against Horace, to arrest him.

A Question of Trust Common MCQ for HSLC 2026

(a) Option 1

(b) Option 2

(c) Option 3

(d) Option 4

Ans: (c) Option 4


18. Which of the following is not true for Horace Danby in ‘A Question of Trust’ ?

(a) He had a good social reputation of being a good and honest person.

(b) He secretly bought the books he loved through an agent.

(c) Horace opened the safe for the young lady and handed her the jewels.

(d) Horace felt a sense of pride when someone mentioned “Honour among thieves”.

Ans: (d) Horace felt a sense of pride when someone mentioned “Honour among thieves”.


19. Assertion (A): The lady in red deceived Horace Danby.

Reason (R): The lady was a professional thief who pretended to be the house owner.

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(c) Both A and R are false

(d) A is true but R is false

Ans: (a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

 

20. Statement -1: Horace Danby was not a good, honest citizen

Statement-2: There were about fifteen thousands pound worth of jewels in the Grange safe


(a) Statement 1 is true and statement 2 is false

(b) Statement 1 is false and statement 2 is true

(c) Both the statements are true 

(d) Both the statements are false

Ans: (c) Both the statements are true


Also Read:

বংগ বিভাজন আৰু স্বদেশী আন্দোলন 

মহাত্মা গান্ধী আৰু ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্à§°াম 

অর্থনৈতিক ভূগােলঃ বিষয়বস্তু আৰু সম্পদ

পৰিà§±েশ আৰু পৰিà§±েশৰ সমস্যা



Important MCQ for HSLC 2026

A Letter to God MCQ 

A Tiger in the zoo MCQ 

The Midnight Visitor MCQ 

A Question of Trust MCQ 

Animals MCQ 

A Letter to God VSA for HSLC 2026

Long Walk to Freedom VSA for HSLC 2026

A Tiger in the Zoo VSA for HSLC 2026

The Tale of Custard the Dragon VSA for HSLC 2026


The Midnight Visitor Important VSA

A Letter to God Important Questions Answers 

Long Walk to Freedom Important Questions Answers

The Midnight Visitor Important Questions Answers

The Hack Driver Important Questions Answers


                

First Flight Solutions
• Dust of Snow
• Fire and Ice
• Long Walk to Freedom
• A Tiger in the Zoo
• Two Stories about Flying
• How to tell wild Animals
• The Ball Poem
• From the Diary of Anne Frank
• Amanda
• Animals
• Coorg
• Tea from Assam
• The Trees


No comments:

Post a Comment

Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.