18 Oct 2025

The Voice Of The Rain Common Question Answer for HS 2026

The Voice Of The Rain Common Question Answer for HS 2026

The Voice Of The Rain Common Question Answer for HS 2026


The Voice Of The Rain Common Question Answer for HS 2026: The Voice of the Rain is the poem number 3 from class 11 NCERT English main text-book Flamingo. The poem 'The Voice of the Rain' is composed by the poet Walt Whitman. Here you'll get The Voice Of The Rain Common Question Answer for HS 2026.



The Voice of the Rain class 11 Important Questions Answers for HS 2026 | Class 11 English Assamese Medium

Q1. How is the cyclic movement of rain brought out in the poem "The voice of the rain" ? HS 2011, 2015, 2017, 2018, 2023

Ans: The poet explains the cyclic movement of the rain as the water vapour rises from the land and the bottomless sea to reach the sky. In the sky, it transforms itself into clouds. After wandering, these clouds descend to the earth in the form of rain. Thus it comes back to its origin.


Q2. What does rain do day and night ? HS 2011, 2013, 2014

Ans: The rain falls on the earth, and washes away the drought, it also helps the seeds to germinate and bring forth new life on the earth. Without it, all life on earth would become lifeless.


Q3. Why is the rain so essential on the earth ? HS 2012

Ans: If it doesn’t rain then Earth will remain parched, droughts will follow and the dust-layers will not be washed away. There will be nothing to quench the thirst of the plants and trees and their seeds will die.


Q4. Describe the cyclic movement of the rain ? HS 2012

Ans: The poet explains that the rain drops in the form of water vapours, then rises up from the land and the sea and then descends again on the earth and dry land in order to wash it down and hence comes back to its origin. This is the cyclic movement explained by the poet.


Q5. There is a parallel drawn between rain and music. Which words indicate this ? Explain the similarity between the two. HS 2012, 2014

Ans: The phrases indicate the parallel between rain and music: ‘Poem of Earth’, ‘eternal I rise impalpable out of land and the bottomless sea’ ‘For song duly with love returns.’ The similarity between the both is that they originate from a source, rise up, reach fulfilment, wander about whether cared about or not and finally return to the source of origin with love.


Q6. Write in your own words what the rain speak about itself ? HS 2019, 2022

Ans: The rain calls itself the poem of the earth because exactly like a beautiful poem, it gives joy and pleasure to everybody. It provides life, pleasure and aesthetics, beauty and happiness to the earth. The rain wash away all our sufferings and sorrows.


Also Read: 


The Voice of the Rain Important Question Answer | The Voice of the Rain Important Question Answer PDF

Q7. What does the phrase “strange to tell” mean ? HS 2020

Ans: The phrase ‘strange to tell’ means that it was strange for the soft-falling rain to reply to the poet’s question. When the poet asked the rain ‘who art thou ?’ the rain replied ‘I am the Poem of Earth’.


Q8. What will happen if it does not rain ? H.S. 2022

Ans: If it doesn't rain then Earth will remain parched, droughts will follow and the dust-layers will not be washed away. There will be nothing to quench the thirst of the plants and trees and their seeds will die.


Q9. What are the functions of rain ? HS 2023

Ans: The rain tells that it is the poetry of the earth and the earth is the creator. It refreshes the dry earth to bathe the tiny particles and settle the dust layers of the world. As it falls on the earth the seeds that hitherto lay dormant and lifeless, spring to life. It makes the globe wholesome and beautifies it.


Q10. What happens when the rain descends in the form of showers ? HS 2024

Ans: When the rain descends in the form of showers, it rejuvenates the Earth. The droplets sink into the ground, bringing life to parched lands, refreshing nature, and symbolizing renewal and hope.


Q11. Describe the things that receive the blessings of the rain. HS 2024

Ans: The rain blesses various elements of nature, such as the trees, plants, flowers, and fields. It nurtures them, making them flourish and sustain life. Additionally, it inspires poets and enhances human creativity.


Q12. Why is the rain compared to music ? HS 2025

Ans: The poet has compared the rain to music, claiming that both return to their source after finishing their duty. They both cure and beautify the Planet and the heart of Man during their trip, respectively.


Q13.  How is the cyclic movement of rain presented in The Voice of the Rain? HS 2025

Ans: The poet explains the cyclic movement of the rain as the water vapour rises from the land and the bottomless sea to reach the sky. In the sky, it transforms itself into the clouds. After wandering, these clouds descend to the earth in the form of rain. Thus, it comes back to its origin.



Class 11 / HS 1st Year Science Biology English Medium



HS 1st Year Mathematics Question Paper 2016 PDF Download 

HS 1st Year Mathematics Question Paper 2017 PDF Download

HS 1st Year Mathematics Question Paper 2018 PDF Download

HS 1st Year Mathematics Question Paper 2020 PDF Download

HS 1st Year Mathematics Question Paper 2022 PDF Download


HS 1st Year Physics Question Paper 2022 PDF Download



HS 1st Year Political Science Question Paper 2016 PDF Download 

HS 1st Year Political Science Question Paper 2017 PDF Download 

HS 1st Year Political Science Question Paper 2018 PDF Download 

HS 1st Year Political Science Question Paper 2019 PDF Download

HS 1st Year Political Science Question Paper 2020 PDF Download 

HS 1st Year Political Science Question Paper 2021 PDF Download 

HS 1st Year Political Science Question Paper 2022 PDF Download


HS 1st Year Economics Question Paper 2017 PDF Download (Uploading) 

HS 1st Year Economics Question Paper 2018 PDF Download (Uploading) 

HS 1st Year Economics Question Paper 2019 PDF Download (Uploading) 

HS 1st Year Economics Question Paper 2020 PDF Download 

HS 1st Year Economics Question Paper 2021 PDF Download (Uploading) 

HS 1st Year Economics Question Paper 2022 PDF Download (Uploading) 


HS 1st Year History Question Paper 2016 PDF Download

HS 1st Year History Question Paper 2017 PDF Download

HS 1st Year History Question Paper 2018 PDF Download

HS 1st Year History Question Paper 2019 PDF Download 

HS 1st Year History Question Paper 2020 PDF Download





English Model Paper 2023 Pdf 














No comments:

Post a Comment

Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.