21 Oct 2025

Father to Son Common Question Answer for HS 2026

Father to Son Common Question Answer for HS 2026

Father to Son Common Question Answer for HS 2026


Father to Son Common Question Answer for HS 2026: Father to son is the poem from class 11 English NCERT main text-book Hornbill. Father to son is written by poet Elizabeth Jennings. Here you will get Father to Son Common Question Answer for HS 2026. 



Father to son class 11 Important Questions Answers for HS 1st Year 2026 | Father to Son Common Question Answer For HS 2026 Pdf Download | Father to Son Common Question Answer for HS 2026 CBSE

Q1. How is the fathers helplessness brought out in the poem Father  to Son ? HS 2011, 12, 13, 17

Ans: The helplessness of the father is highlighted through the depiction of the emotional struggle that he undergoes. He is aware of the problem and is willing to resolve it, but is unable to do so. He regrets the lack of a strong emotional bond and proper communication with his son who is also physically distanced from him.


Q2. What does the father think of his 'prodigal' son ? HS 2011

Ans: The father is unhappy and helpless. He wants to maintain a healthy relationship with his son. The father wants that his prodigal son may return to his home and start living under the same roof with him.


Q3. Cite the reasons behind the unhappiness of the father. What is his problem ? HS 2012

Or

Why was the father unhappy in the poem 'Father to Son.' HS 2022

Ans: The father is unhappy with his son as there is no interaction between the two. They don't understand each other and are like strangers. Though they live under the same roof, yet they have nothing common between them. So, the father is deeply troubled.


Q4. What is the father's greatest wish for his son ? HS 2015

Ans: The father is unhappy and helpless. He wants to maintain a healthy relationship with his son. The father wants that his prodigal son may return to his home and start living under the same roof with him. He doesn’t want that he should create and live in a world of his own.

Also Read: 


Father to Son Common Question Answer For HS 2026 Pdf | Father to Son Common Question Answer for HS 2026 English

Q5. Does the poem Father to Son talk of an exclusively personal experience or is it fairly universal ? Give a reasoned reply. HS 2018

Ans: The poem does talk of an exclusively personal experience. However, we can also call it fairly universal because a conflict like this is quite common in many households. It is also known as generation gap.


Q6. Whom do you hold responsible for the atmosphere of mutual distrust that prevails between the father and the son ? Give a reasoned answer. HS 2019

Ans: The son is more responsible for the atmosphere of mutual distrust that prevails between the father and the son. The father has tried to develop loving relationship with his son, but the son does not seem to care for it. He has not responded to his father's initiatives.


Q7. Why is the father unhappy in the poem 'Father to Son' ? HS 2020

Ans: The father is unhappy with his son as there is no interaction between the two. They don't understand each other and are like strangers. Though they live under the same roof, yet they have nothing common between them. So, the father is deeply troubled.


Q8. How does the father try to improve the situation of tension and silence between the father and son ? HS 2023

Ans: The best way to strengthen the father son relationship is for you to be actively involved in your son’s life. Be a part of making rules and disciplinary decisions. Listen when he talks and be a sounding board for him. Teach him all the things a young man needs to know how to do. Time is your greatest asset in these circumstances.


Q9. What is the father's problem in the poem, Father and the Son ? HS 2023, 2024

Ans: In the poem Father to Son, the father's problem is his inability to communicate and connect with his son. Despite living under the same roof, their emotional distance highlights a lack of understanding and unresolved conflicts between generations.


Q10. Whom do you hold responsible for the atmosphere of mutual distrust that prevails between the father and the son ? HS 2025

Ans: The son is primarily responsible for the mutual distrust in the poem "Father to Son" because he does not respond to the father's attempts to build a loving relationship, acting as if he doesn't care. 


Q11. How is the father's helplessness brought out in the poem, Father to Son ? HS 2025

Ans: The father's helplessness is shown through his inability to communicate and connect with his son, despite his efforts. There is a gap and lack of understanding between them, highlighting his emotional struggle. 




No comments:

Post a Comment

Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.