HS 1st Year Political Science Chapter 2 Common MCQ for HS 2026
HS 1st Year Political Science Chapter 2 Common MCQ for HS 2026: Freedom (স্বাধীনতা) is the second chapter from class 11 Political Science NCERT. Freedom including questions on negative and positive liberty, social and legal constraints, and famous figures' views on freedom. Here you can avail HS 1st Year Political Science Chapter 2 Common MCQ for HS 2026.
Political Science Class 11 MCQ with Answers PDF |Political Science HS 1st Year Question answer | HS 1st year Political Science Question answer in English Medium
1. Liber means:
লিবাৰ মানে:
(a) Free (বিনামূলীয়া)
(b) No freedom (স্বাধীনতা নাই)
(c) Limited freedom (সীমিত স্বাধীনতা)
(d) None of these (ইয়াৰে কোনোটোৱেই নহয়)
Ans: (a) Free (বিনামূলীয়া)
2. Aung San Suu Kyi is a
আং ছান ছু কি হৈছে
(a) Political prisoner (ৰাজনৈতিক বন্দী)
(b) Feminist writer (নাৰীবাদী লেখিকা)
(c) Human Rights lawyer (মানৱ অধিকাৰৰ অধিবক্তা)
(d) Political philosopher (ৰাজনৈতিক দাৰ্শনিক)
Ans: (a) Political prisoner (ৰাজনৈতিক বন্দী)
3. Identify the focus of Modern liberalism.
আধুনিক উদাৰতাবাদৰ কেন্দ্ৰবিন্দু চিনাক্ত কৰা
(a) Family (পৰিয়াল)
(b) Community (সম্প্ৰদায়)
(c) Individual (ব্যক্তিগত)
(d) Society (সমাজ)
Ans: (c) Individual (সম্প্ৰদায়)
4. Economic freedom means
অর্থনৈতিক স্বাধীনতা মানে
(a) Freedom from illiteracy (নিৰক্ষৰতাৰ পৰা স্বাধীনতা)
(b) Deficient freedom (অভাৱযুক্ত স্বাধীনতা)
(c) Free from society (সমাজৰ পৰা মুক্ত)
(d) Free from religion (ধৰ্মৰ পৰা মুক্ত)
Ans: (b) Deficient freedom (অভাৱযুক্ত স্বাধীনতা)
5. What is one of the main aspects of liberalism ?
উদাৰতাবাদৰ প্ৰধান দিশ এটা কি ?
(a) Classical (ধ্রুপদী)
(b) Modern (আধুনিক)
(c) Traditional (সনাতন)
(d) Independence (স্বাধীনতা)
Ans: (a) Classical (ধ্রুপদী)
6. What was the name of the film that Deepa Mehta wanted to make ?
দীপা মেহতাই নিৰ্মাণ কৰিব বিচৰা কথাছবিখনৰ নাম কি আছিল ?
(a) Water (ৱাটাৰ)
(b) Fish odor (মৎস্য গন্ধা)
(c) Forbidden River (নিষিদ্ধ নদী)
(d) Land titles (ভূমিপত্র)
Ans: (a) Water (ৱাটাৰ)
7. When did Gandhiji write "Hindu Swaraj" about Swaraj ?
স্বৰাজ'ৰ বিষয়ে গান্ধীজীয়ে "হিন্দু স্বৰাজ" কেতিয়া লিখিছিল ?
(a) In 1904 (১৯০৪ চনত)
(b) In 1906 (১৯০৬ চনত)
(c) In 1901 (১৯০১ চনত)
(d) In 1909 (১৯০৯ চনত)
Ans: (d) In 1909 (১৯০৯ চনত)
8. Positive Liberty means:
ইতিবাচক স্বাধীনতা মানে:
(a) Liberty to do anything (যিকোনো কাম কৰাৰ স্বাধীনতা)
(b) Liberty with restraints (সংযমৰ সৈতে স্বাধীনতা)
(c) Only restraints (কেৱল সংযম)
(d) None of these (ইয়াৰে কোনোটোৱেই নহয়)
Ans: (b) Liberty with restraints (সংযমৰ সৈতে স্বাধীনতা)
9. Negative Liberty means:
ঋণাত্মক স্বাধীনতাৰ অৰ্থ হ’ল:
(a) Liberty without restraints (সংযম নোহোৱা স্বাধীনতা)
(b) Liberty with some restraints (কিছু সংযমৰ সৈতে স্বাধীনতা)
(c) Liberty with many restraints (বহু সংযম থকা স্বাধীনতা)
(d) Liberty with a few restraints (কেইটামান সংযমৰ সৈতে স্বাধীনতা)
Ans: (a) Liberty without restraints (সংযম নোহোৱা স্বাধীনতা)
HS 1st Year Political Science Question answer in Assamese medium | Class 11 Political Science MCQ Assamese medium
10. Liberty of the individual prevails when there is:ব্যক্তিৰ স্বাধীনতা তেতিয়া প্ৰধান হয় যেতিয়া ইয়াত
(a) No policeman (আৰক্ষী নাথাকে)
(b) No judge (ন্যায়াধীশ নাথাকে)
(c) Democracy (গণতন্ত্ৰ)
(d) No law (কোনো আইন নাথাকে)
Ans: (c) Democracy (গণতন্ত্ৰ)
11. 'Long Walk to Freedom' is an autobiography of
‘লং ৱাক টু ফ্ৰিডম’ কাৰ আত্মজীৱনী
(a) Mahatma Gandhi (মহাত্মা গান্ধী)
(b) Nelson Mandela (নেলছন মেণ্ডেলা)
(c) Salman Rushdie (ছলমান ৰুছদি)
(d) Aung San Suu Kyi (আং ছান ছু কি)
Ans: (b) Nelson Mandela (নেলছন মেণ্ডেলা)
12. Identify the author of Hind Swaraj.
হিন্দ স্বৰাজৰ লেখক জনক চিনাক্ত কৰা
(a) J.L. Nehru (জে এল নেহৰু)
(b) Dr. Radha Krishnan (ড° ৰাধা কৃষ্ণন)
(c) Mahatma Gandhi (মহাত্মা গান্ধী)
(d) Gokhle (গোখলে)
Ans: (c) Mahatma Gandhi (মহাত্মা গান্ধী)
13. The term 'Liberty is taken from 'Liber' which is a word from:
‘স্বাধীনতা শব্দটো ‘লিবাৰ’ৰ পৰা লোৱা হৈছে যিটো এটা শব্দ:
(a) Latin language (লেটিন ভাষা)
(b) Greek language (গ্ৰীক ভাষা)
(c) English language (ইংৰাজী ভাষা)
(d) French language (ফৰাচী ভাষা)
Ans: (a) Latin language (লেটিন ভাষা)
14. Thinker who does not belong to negative liberty school of thought is
কোনজন চিন্তাবিদ নেতিবাচক স্বাধীনতা চিন্তাধাৰাৰ অন্তৰ্গত নহয়
(a) Adam Smith (এডাম স্মিথ)
(b) John Locke (জন লক)
(c) Thomas Hobbes (থমাছ হবছ)
(d) Karl Marx (কাৰ্ল মাৰ্ক্স)
Ans: (d) Karl Marx (কাৰ্ল মাৰ্ক্স)
15. In Buddhist philosophy, freedom is directly related to
বৌদ্ধ দৰ্শনত স্বাধীনতাৰ কাৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষ সম্পৰ্ক আছে
(a) Discipline (অনুশাসন)
(b) Rights (অধিকাৰ)
(c) Constitution (সংবিধান)
(d) State (ৰাজ্য)
Ans: (a) Discipline (অনুশাসন)
16. In the absence of legal constraints, society would:
আইনী বাধাৰ অভাৱত সমাজে:
(a) Progress (অগ্ৰগতি)
(b) Descend into chaos (বিশৃংখলতাৰ মাজলৈ নামি আহে)
(c) Function on the principles of moral liberty (নৈতিক স্বাধীনতাৰ নীতিৰ ওপৰত কাৰ্য্য)
(d) Resolve disputes with the help of spiritual gurus (আধ্যাত্মিক গুৰুৰ সহায়ত বিবাদ নিষ্পত্তি কৰা)
Ans: (b) Descend into chaos (বিশৃংখলতাৰ মাজলৈ নামি আহে)
17. The power of the government to disallow media from publishing or showing certain stories is
সংবাদ মাধ্যমক কিছুমান বিশেষ কাহিনী প্ৰকাশ বা দেখুৱাবলৈ অনুমতি নিদিয়াৰ চৰকাৰৰ ক্ষমতা হ’ল
(a) Censorship (চেন্সৰশ্বিপ)
(b) Dictatorship (একনায়কত্ববাদ)
(c) Rule of law (আইনৰ শাসন)
(d) Freedom of press (সংবাদ মাধ্যমৰ স্বাধীনতা)
Ans: (a) Censorship (চেন্সৰশ্বিপ)
18. Constraints on freedom emerge from social inequalities of
স্বাধীনতাৰ ওপৰত বাধাৰ সৃষ্টি হয় সামাজিক বৈষম্যৰ পৰা
(a) Caste, imperialism and gender (জাতি, সাম্ৰাজ্যবাদ আৰু লিংগ)
(b) Caste, gender and colonialism (জাতি, লিংগ আৰু ঔপনিৱেশিকতাবাদ)
(c) Gender, class and caste (লিংগ, শ্ৰেণী আৰু জাতি)
(d) Political bondage, caste and gender (ৰাজনৈতিক বন্ধন, জাতি আৰু লিংগ)
Ans: (c) Gender, class and caste (লিংগ, শ্ৰেণী আৰু জাতি)
19. Who said, "Eternal vigilance is the root of freedom" ?
"চিৰন্তন সর্তকতাই স্বাধীনতাৰ মূল" এই কথাষাৰ কোনে কৈছিল ?
(a) Jefferson (জেফাৰচন)
(b) Rousseau (ৰুছো)
(c) Hegel (হেগেল)
(d) Arvind (অৰবিন্দ)
Ans: (a) Jefferson (জেফাৰচন)
20. "Freedom is our birthright. We must get it." - Whose quote is this ?
"স্বাধীনতা আমাৰ জন্মগত অধিকাৰ। আমি ইয়াক পাবই লাগিব।" এই উক্তি কাৰ ?
(a) John Locke (জন লক)
(b) Mahatma Gandhi (মহাত্মা গান্ধী)
(c) John Stuart Mill (জন ষ্টুৱার্ট মিল)
(d) Bal Gangadhar Tilak (বাল গংগাধৰ তিলক)
Ans: (d) Bal Gangadhar Tilak (বাল গংগাধৰ তিলক)
Also Read:

No comments:
Post a Comment
Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.