30 Jul 2020

A Photograph class 11 questions answers

A Photograph class 11 questions answers

A Photograph class 11 questions answers

A Photograph class 11 questions answers : A Photograph is a poem from class 11English textbook Hornbill. A Photograph is written by poetess Shirley Touson. Here in this post you'll get "A Photograph class 11 questions answers."


NCERT Solutions for class 11 English Core Hornbill A Photograph

Here, in this post we'll cover up topics related to the "A Photograph" as follows.
1. Central idea of the poem A Photograph
2. A Photograph summary
3. A Photograph textual questions answers
4. A Photograph short questions answers
5. A Photograph extra questions answers
6. A Photograph additional questions answers
7. A Photograph important questions answers




A Photograph Central idea of the poem

The poem "A Photograph" by Shirley Toulson, is a tribute to her mother. In this poem the poet describes three stages in the passage of time.

In the first stage, the photograph shows the poet’s mother standing at the beach enjoying her holiday with her two girl cousins. At that time poet's mother was around 12 years old.

The second stage takes us twenty or thirty years later. The mother would laugh at the way she and her cousins were dressed up for the beach holiday.

And In the third stage, the poetess remembers the dead mother with a heavy heart. Seeing the photograph, the poet feels nostalgic.



A Photograph Summary

The poem "A Photograph" begins when the poetess sees her mother’s photo that lay within the cardboard boxes. The poetess portrays it as being susceptible to forces of decay.

Poetess describes a photograph of her mothers’ childhood, when she went for a sea holiday with her two girl cousins Betty and Dolly.

The three girls went to sea holiday holding and hands of each others. They all pose infront of the camera smiling when their uncle photograph them. They look happy and excited with their pleasant smiles.

Further, the picture shows the sea waves smashing at them as the young girls learn to keep up with the waves. Poetess remains with the thought that sea. Even in motion, her mother is able to resist the change as she has surrendered herself to mortality.

In her older days, her mother looks back the day at the sea. Moreover, she remembers her two cousins and recalls the day memorialized in the photograph. Also, she makes fun of her and her cousins’ outfits.

These lines have a tone of sadness as the mother tries to accept the continual motion of life as she grows older. Looking back at her 12-years-old self maybe was an attempt to return to her childhood, which is a painful reminder of time and age.

In the third part, the poetess remembering her mother as she died earlier.  Further, the photo scripts a memory for both. As it knots the mother and daughter together even after her mother has left her for forever.

The poetess confesses that the photo bliss at imagining her mother’s laughter much like her mother delight in remembering the day at the sea.

Moreover, she notices that the time over since her mother’s final departure is the same as her age in the photograph i.e., 12 years. Maybe it’s a coincidence or an irony of life and death.

Eventually, both poetess and her mother learn to accept the change and make peace with their memories. Even though they remind them of the briefness of laughter, happy moment, etc.

Although the death makes things go quiet and empty, the poetess, find her mother died to be loud and inspiring enough to pour her feelings out in the form of a tribute and poem.

Thus, even though death finishes everything. But her mother’s death brings out a new response in her. Poetess accepts her resignation to the final silence of death.



A Photograph class 11 textual questions answers

Q1. What does the word ‘cardboard’ denote in the poem ? Why has this word been used ?
Ans: ‘Cardboard’ refers to the photograph. This word has been used because the photograph has lost its colour and also clarity of its images.

Q2. What has the camera captured ?
Ans: The camera has captured some happy moments from the childhood of the poet’s mother. It was a picture taken from a beach where she had gone with her cousins and her uncle for a sea holiday. The girls were paddling in the water.

Q3. What has not changed over the years ? Does this suggest something to you ?
Ans: The sea has not changed over the years. It is still the same. The sea symbolizes eternity.

Q4. The poet’s mother laughed at the snapshot. What did this laugh indicate ?
Ans: This laugh indicates her remembering her past. She looked back to her childhood with nostalgia and remembered the innocent joys when she was child.

Q5. What is the meaning of the line “Both wry with the laboured ease of loss”.
Ans: The line refers to the sea holiday as remembered by her mother and the poet remembering her mother’s laughing face. Both these now belong to the past. Her mother is no more now.

Q6. What does “this circumstance” refer to ?
Ans: ‘This circumstance’ refers to the present situation of the poet wherein the poet is absorbed in the painful memory of her dead mother. Looking at the photograph and thinking of her mother’s laughter, the poet also realises that it has been the same number of years since her mother died as her mother’s age in the photograph.


A Photograph class 11 short questions answers

Q1. What does the cardboard refer to ?
Ans: The cardboard refers to the childhood photograph of the poet’s mother and her cousins who went out to the beach.

Q2. Who was the big girl and how old was she ?
Ans: The big girl was the poet’s mother. She was then twelve years old.

Q3. How did the cousins go paddling with the poet’s mother ?
Ans: The girl cousins, Betty and Dolly, went paddling with the poet’s mother holding her hands.

Q4. Who were Betty and Dolly ?
Ans: Betty and Dolly were cousin sisters of the poet’s mother and they had gone with her to the beach for paddling.

Q5. Who does ‘all three’ refer to here ?
Ans: All three’ refers to the poet’s mother and her two cousins.

Q6. Why did they smile through their hair ?
Ans: They smiled through their hair because they were posing for a photograph.

Q7. Where was the poet’s mother when the photograph was clicked ?
Ans: The poet’s mother was on the sea shore with her cousins, posing for a photograph.

Q8. When did this incident take place ?
Ans: This incident took place when the poet’s mother was twelve years old.

Q9. How is the poet able to remember her mother’s childhood ?
Ans: The poet is able to remember her mother’s childhood by looking at the photograph.

Q10. Who would laugh at the snapshot after twenty – thirty years ?
Ans: The poet’s mother would laugh at the snapshot after twenty – thirty years.

Q11. Why has the poet nothing to say about this circumstance ?
Ans: The poet has nothing to say about this circumstance as the memory of it brings pain to her.

Q12. Why doesn’t the poet want to think about the photograph any more ?
Ans: The poet doesn’t want to think about the photograph any more because it brings the pain of loss to her mind.

Q13. What impact has the photograph on the poet ?
Ans: The impact of the photograph on the poet is it silences the poet. She experiences the great loss of her mother.


A Photograph class 11 extra questions answers. 

1. The cardboard shows me how it was
     When the two girl cousins went paddling, 
     Each one holding one of my mother's hands. 
     And she the big girl - some twelve years or so. (H.S. 15,17) 

(i) What does the cardboard show the poet ? 1
(ii) How did the two girls go to the sea beach ? 1
(iii) Why did the two girl cousins hold one of the poet's mother's hand ? How old was the poet's mother ? 1 + 1 = 2
(iv) Who clicked the three girls in the cardboard ? 1

Ans: (i) The cardboard show the poet the picture of her mother when she went to beach with her cousins.
(ii) The two girls went to the sea beach by holding poet's mother's hand.
(iii) They hold poet's mother's hand as she was the bigger than them, At that time she was 12 years or so.
(iv) Their uncle clicked the three girls in the cardboard.

2. The cardboard shows me how it was
     When the two girl cousins went paddling, 
     Each one holding one of my mother's hands. 
     And she the big girl - some twelve years or so. 
     All three stood still to smile through their hair
     At the uncle with the camera.   (H.S. 19) 

(i) What does the cardboard show the poet ? 1
(ii) Who was 'the big girl' ?
(iii) How old was the poet's mother when the photograph was clicked ? 1
(iv) Who clicked the photograph ? 1

Ans: (i) The cardboard show the poet the picture of her mother when she went to beach with her cousins.
(ii) The big girl was the poet's mother.
(iii) When the photograph was clicked poet's mother was 12 years old.
(iv) Their uncle clicked the photograph.

3. The cardboard shows me how it was
     When the two girl cousins went paddling, 
     Each one holding one of my mother's hands. 
     And she the big girl - some twelve years or so. 

(i) Who is the speaker here ? 1
(ii) What does the cardboard show ? 1
(iii) Who is 'big girl' referred to here ? 1
(iv) Do you see the presence of the speaker in the photograph ? 1

Ans: (i) The poet is the speaker here.
(ii) The cardboard shows the picture of her mother when she went to beach with her cousins.
(iii) Here big girl referred to the poet's mother.
(iv) No, at that the speaker was not born.

4. Some twenty - thirty - years later
     She's laugh at the snapshot, "see Betty 
     And Dolly", she'd say, " and look how they
     Dressed us for the beach."

(i) Who is 'she' referred to here ? 1
(ii) Who are Betty and Dolly ? 1
(iii) What has made the poet's mother laugh ? 1
(iv) When did she look at the photograph ? 1

Ans: (i) Here she referred to the poet's mother.
(ii) Betty and Dolly are poet's mother's cousin.
(iii) The way Betty and Dolly had dressed up for sea holiday made poet's mother laugh.
(iv) After twenty or thirty years later she looked at the photograph.


A Photograph class 11 additional questions answers

Q1. What can you say about the childhood of the poet’s mother ?
Ans: The childhood of the poet’s mother must have been filled with fun and happiness. This is clear from the snapshot of the sea holiday. They are enjoying their holiday.

The mother of the poet laughs when looking at the snapshot even after many years have passed since the sea holiday. All this shows us that it was a very pleasant childhood.

Q2. What moment does the photograph depict ?
Ans: The photograph clicked by. the uncle of the poet’s mother depicts a sea-holiday being enjoyed by the poet’s mother and her two cousins Dolly and Betty. They are full of smiles in their beach dresses, not worrying about their flying hair.

Q3. Were the three cousins camera friendly ? Who was taking their photograph ?
Ans: The three cousins appear to be camera-friendly as they stood at the sea beach without moving when the uncle took the photograph.

Q4. The poet’s mother would laugh looking at the photograph. Why ?
Ans: The poet’s mother was in middle age when she looked at that photograph and used to laugh remembering those golden days of her childhood, enjoying a sea holiday. She would also laugh at the beach dresses which looked weird after many years.

Q5. The sea ‘appears to have changed less’ in comparison to the three girls who enjoyed the sea holiday. Comment.
Ans: The poet compares the mortal nature of human beings with the eternal nature of the sea or natural objects. With the passage of time, the poet’s mother died but the vast sea has remained as it was since the photograph was taken.

Q6. Why does the poet feel nostalgic ?
Ans: The poet sees an old photograph of her mother in which she was standing on the beach with her two cousins Dolly and Betty. They were enjoying themselves. The photograph captured her mother’s sweet and smiling face. At that time, she was around twelve years old.

The poet remembers how her mother used to laugh whenever she looked at that old photograph. But time has passed and now the poet has been left only with the memories of her mother. Thus, she feels nostalgic

Q7. What does the poet say about her mother’s face ?
Ans: The poet remarks that her mother had a sweet face, smiling and caring for her cousins who were younger to her. The poet also says that her mother used to enjoy these sea holidays, and would laugh heartily, later on when she saw the photograph.

Q8. How does the poet react to her past ? Why has she not mentioned anything about her mother’s death ?
Ans: The poet remembers with sadness her mother’s laughter which she cannot hear any more. The poet is full of a sense of loss and does not mention about her mother’s death, as it may bring more gloom to her and make her speechless.

Q9. Does the poet appear to be grieving ?
Ans: The poet is certainly filled with a sense of loss. Her mother is long dead and though the poet has adjusted to her absence, she is not able to completely overcome her loss.

She remembers how it used to be when her mother was still with her. The last line is an apt depiction of her state of mind. The loss has filled her life with silence.

Q10. Comment on the tone of the poem.
Ans: The tone of the poem is that of sadness. Shirley Toulson looks at an old photograph of her motther and is sadly reminded of her mother who is no more. She mentions about death of her mother indirectly only but this photograph has made her speechless and silent.


A Photograph class 11 important questions answers

Q1. What impression do you form about the poet’s mother ?
Ans: The poet’s mother was very pretty at the age of twelve. She enjoyed the sea holiday. This is indicated by the happiness that she gets in middle age after looking at her childhood photograph.

Q2. What has not changed over the years ? Does this suggest something to you ?
Ans: Only the sea has not changed over the years. The pretty faces and the feet of the three girls have changed over time. They are transient because time spares none.

Q3. The poet talks about a particular cardboard. How is it special to her ?
Ans: The poet talks about a particular cardboard to which is pasted her mother’s photograph taken at the sea beach. The mother seems to have been enjoying her sea holiday. The photograph is special as she has lost her mother sometime back and looking at the photograph makes her happy as well as sad.

Q4. Why would the poet's mother laugh at the snapshot ? H.S. 15, 16
Ans: The poet's mother laughed at the snapshot while recalling a moment of her childhood captured in the photograph. She looks back at her childhood days with nostalgia and recollects her joys and memories.

Q5.Whose transient feet is the poet talking about ? Why are they transient ? H.S. 16
Ans: The poet is referring to the feet of her mother as seen in the photograph. They are transient because her mother is not alive anymore. Here transient means something that is not permanent.
This phrase draws a contrast between the length of human life and that of the sea.

Q6.The poet’s mother would have laughed at the snapshot. What did this laughter indicate ? 
or
The poet's mother laughed at the snapshot. What did this laugh indicate ? H.S. 17
Ans: The poet’s mother would have laughed at the photograph because she saw how strangely and how out of fashionably they had been dressed up for the holiday trip on the beach.

Q7.The three stanzas depict three different phases. What are they ? 
or
The three stanzas of the poem 'A Photograph' depict three different phases. What are they ? H.S. 18
Ans: The three stanzas depict three different phases of life. The first stanza refers to the childhood of the poet’s mother. The second stanza refers to the adulthood of the poet’s mother. The last stanza refers to the last phase of life – the death of the poet’s mother.


Dear friends, here I have tried to cover up A Photograph class 11 questions answers along with all the necessary topics related to the poem A photograph. Hope you're satisfied, we'll update more questions answers. If you have any doubt or questions regarding A Photograph, please feel free to ask in the comment section. Thankyou very much. Enjoy learning.


No comments:

Post a comment

Kindly donnot paste any SPAM link. Thank you very much for reading, Happy learning.